Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Origaminin Teknolojik Kullanımı: Miura-Ori İle Katlanabilir Yapılar

Origaminin Teknolojik Kullanımı: Miura-Ori İle Katlanabilir Yapılar

Origaminin bir alt dalı olan Miura-ori; yapılara esneklik, dayanıklılık ve taşıma kolaylığı sağlayacak.

Illinois Üniversitesi profesörü Evgueni Filipov, Georgia Teknoloji Enstitüsü Araştırma Görevlisi Glaucio Paulino ve Tokyo Üniversitesi‘nden Tomohiro Tachi, origamiden yola çıkarak, kurulduğu zaman ağırlık taşıyabilecek dayanıklılıkta ve taşıma ve depolama süreçlerinde maliyetleri en aza indirecek katlanabilir yapı formları tasarlamışlar.

Bu formlar kullanım öncesinde ya da taşıma sırasında zikzaklı ve esnek yapılarıyla akordeon gibi birbirlerinin içine geçip katlandığından, mekandan tasarruf sağlarken, kullanım aşamasında açılıp yük taşıma kapasitesi yüksek fermuar formlara dönüşebiliyorlar.

Araştırmacılar prototipleri kağıt malzemeden hazırlamışlar, ancak aynı metod, kağıt dışında başka levha şeklindeki ince materyallere de (plastik ve metal gibi) uygulanabiliyor.

Önerilen yeni yapı formları; köprü, gölgelik, kule gibi büyük yapılardan, mikro cerrahi malzemelerine, mobilyadan mikroskobik robotlara kadar çok geniş bi yelpazede kendine kullanım alanı bulabilyor. Yöntem, daha büyük yapılarda kullanılmak istenirse, köşelerde direnci artırıp hareket sağlama adına menteşe kullanımına da müsait.

Oluşturulan yapıların alametifarikası şu: Levhalar tek başlarına elastik ve hafifken, bu levhaların origami kaideleri esasında zikzak formuyla katlanarak oluşturulan tüpler, sütunlar ve duvarvari yapılar kullanılan malzeme miktarına oranla son derece yüksek bir yük kaldırma kabiliyeti ve dayanıklılık sağlıyorlar.

Görsel; University of Illinois, Youtube