Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Sanat Aletlerini Ezerek Parçaladığı Son Reklam Filmi İçin Özür Diledi

Apple Sanat Aletlerini Ezerek Parçaladığı Son Reklam Filmi İçin Özür Diledi

Apple, henüz geçtiğimiz Salı günü YouTube kanalı aracılığıyla yayınladığı sanat aletlerini ezerek parçaladığı ‘Crush’ isimli reklam filmi için tüketicilerden özür diliyor.

Geçtiğimiz Salı günü Apple’ın resmi YouTube hesaplarından ve CEO Tim Cook’un bol etkileşimli sosyal medya hesaplarından paylaşılan ‘Crush’ (Parçala) isimli reklam filmi, aldığı büyük tepkiler nedeniyle teknoloji devi Apple’a geri adım attırıyor. Reklam filmi yeni nesil iPad Pro’nun kullanıcıya sunduğu benzersiz tasarım yapma, müzik üretme, oyun oynayabilme deneyimlerine vurgu yapsa da, marka bunu yaparken müzik enstrümanlarının, analog kameraların, resim & sanat malzemelerinin ve eski tip oyun makinelerinin de içinde olduğu onlarca ‘eski usül’ sanatsal gereci dev bir hidrolik pres ile ezerek yok ediyor ve son sahnede ‘inceliği’ ile öne çıkan yeni iPad Pro’nun tüm bu ezilen gereçlerin yerini alıyor. 

Ancak reklam filminin yayınlanmasının üzerinden henüz birkaç saat bile geçmeden, özellikle yaratıcı topluluklardan gelen X kullanıcılarının reklama olan tepkisi ise gecikmiyor. Hatta AdAge’in konu ile ilgili yaptığı özel haberde ünlü aktör Hugh Grant ve yönetmen Reed Morano’nun tepkisine de yer veriliyor.

Hatta Japon kreatiflerin reklama olan tepkisi, ülkedeki yaratıcı gücü ve el işçiliğini kutsayan kültürel değerler nedeniyle daha da sertleşiyor:

Tabii “yaratıcılık” temasını sahiplenen başka markalar da boş durmuyor:

Markanın verdiği hatalı mesajdan da öte, fikrin seneler önce başka bir marka tarafından uygulanması da bu krize tuz biber ekiyor:


Markanın bu kadar fazla eleştiriye maruz kalmasının ardında ise hiç kuşkusuz Apple’ın yıllardır ısrarlı biçimde sahiplendiği “Yaratıcılığı ve yaratıcı toplulukları onurlandırma” misyonu var. Hal böyleyken Crush işi ile bu anlayışa tamamen ters düşen ve birçok topluluğu karşısına alan Apple, Perşembe günü itibariyle şirketin pazarlama iletişimleri başkan yardımcısı ve aynı zamanda bir yönetmen olan Tor Myhren’ın ağzından şöyle bir özür metni yayınladı: 

“Yaratıcılık Apple’ın DNA’sında var, ve dünya genelinde yaratıcıları güçlendiren ürünler tasarlamak bizim için son derece önemli. Amacımız her zaman, kullanıcıların kendilerini ifade etme ve fikirlerini iPad aracılığıyla hayata geçirme yollarını kutlamaktır. Bu videoyla hedefimizi tutturamadık ve bundan dolayı özür dileriz.”

 

Görsel: YouTube