Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Yeni iPad Pro ve iPad Air Modellerini Tanıttı

Apple Yeni iPad Pro ve iPad Air Modellerini Tanıttı

Apple, Let Loose etkinliğinde; yapay zekâyla güçlendirilmiş M4 çipli iPad Pro’yu ve M2 çipli iPad Air'i tanıttı.

Apple’ın dün gerçekleşen Let Loose etkinliğinde, 2023’te pek bir yenilik görmemiş olan iPad serisine odaklanması bekleniyordu ve öyle de oldu. Şirket, iPad Air’in ve iPad Pro’nun yeni 11 inç ve 13 inç versiyonlarını tanıttı. Ayrıca yenilenmiş Magic Keyboard ve daha yetenekli hale gelen Apple Pencil Pro da tanıtıldı.

İlk OLED ekranlı ve M4 çipli iPad Pro

Apple sonunda iPad Pro serisine OLED panelleri eklemeye karar verdi. Yeni iPad Pro’nun, iki OLED panelinden gelen ışığı birleştirerek tam ekran parlaklığı sağlayan tandem OLED teknolojisine sahip bir “OLED Ultra Retina XDR” ekranı var. Apple, Tandem OLED teknolojisinin fotoğraf ve videoların daha parlak görünmesine yardımcı olurken gölgelerde ve düşük ışıkta ayrıntıları koruduğunu ve hareketli içeriğe daha duyarlı olduğunu açıkladı.

Yeni M4 çip, güç açısından daha verimli olduğu ve önceki nesil iPad Pro’daki M2 yonga setine kıyasla 1,5 kata kadar daha iyi CPU performansı sağladığı söylenen 3 nanometre teknolojisiyle çalışıyor. Bu işlemcilere 3nm CPU deniliyor. Bu yeni işlemci aynı zamanda yeni OLED Ultra Retina XDR ekranda daha iyi hassasiyet, renk ve parlaklık sunacağı öne sürülen yeni bir ekran motoruyla birlikte geliyor.

Yapay zeka odaklı işlemci

Apple, yeni iPad Pro’yu “yapay zeka için son derece güçlü bir cihaz” olarak konumlandırıyor. Şirket, M4 yonga setinin saniyede 38 trilyon işlem kapasitesine sahip bugüne kadarki en güçlü nöral motorla birlikte geldiğini söylüyor. Apple, M4 yonga setindeki nöral motorunun günümüzün herhangi bir AI PC’sinden daha güçlü olduğunu ve iPad’in AI özellikli görevleri daha hızlı gerçekleştirmesini sağladığını iddia ediyor.

iPad Pro şimdiye kadarki en ince Apple ürünü

Apple, yeni OLED panelinin eklenmesiyle iPad Pro serisinin kalınlığını önemli ölçüde azaltmayı da başardı. En yeni iPad Pro, 11 inçlik modelin yalnızca 5,33 mm kalınlığında, 13 inçlik modelinin ise 5,1 mm kalınlığında olmasıyla “şimdiye kadarki en ince Apple ürünü” olarak lanse ediliyor. Apple ayrıca iPad Air ve iPad Pro modellerinin ağırlığını da önemli ölçüde azaltmayı başararak Pro serisini ilk kez Air muadilinden daha hafif hale getirdi.

Yeni Magic Keyboard yeni iPad Pro’ya daha MacBook benzeri bir his vermek için tasarlandı

Apple, aralarında Magic Keyboard ve Apple Pencil Pro’nun da bulunduğu yeni tablet aksesuarlarını da tanıttı.

Magic Keyboard, iPad Pro’ya manyetik olarak takılabiliyor ve akıllı konektör, Bluetooth aracılığıyla bağlanma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Yeni aksesuar, ekran parlaklığı ve ses seviyesi kontrolleri gibi düğmelerin yer aldığı yeni bir kontrol alanına sahip. Aynı zamanda daha büyük bir trackpad’i var ve alüminyum menteşe ve avuç içi dayanağıyla birlikte geliyor. Apple, yeni Magic Keyboard’un yeni iPad Pro’ya daha MacBook benzeri bir his vermek için tasarlandığını söylüyor.

Bu yıl Apple Pencil’a 2018’den bu yana ilk büyük yükseltme geldi. Yeni Apple Pencil Pro, kullanıcıların çeşitli görevleri gerçekleştirmesine olanak tanıyan sıkma hareketi de dahil olmak üzere yeni özelliklerle birlikte geliyor. Apple ayrıca Pencil Pro’ya, kullanıcıların kaybolan aksesuarlarını bulmalarını sağlayan ‘Find My’ desteğini de getiriyor.

Yeni iPad Pro fiyatları

11 inçlik iPad Pro 999 dolar, 13 inçlik versiyon ise 1.299 dolar fiyatla satışa çıkacak. 11 inçlik modelin Türkiye fiyatı 25 bin 999 TL’den, 13 inçlik modelin fiyatı ise 34 bin 999 TL’den başlayacak.

iPad Air modellerinde M2 işlemciye geçiş yapıldı, seriye 13 inçlik model eklendi

iPad Air ile ilgili en temel gelişme; serinin hem 11 inçlik bir modeli hem de yeni bir 13 inçlik modeli içerecek şekilde genişletilmesi oldu. Daha büyük bir ekran isteyen ancak 13 inç iPad Pro’nun maliyetini karşılayamayanlar artık 11 inç modele göre %30 daha fazla ekran alanı sağlayan ve yaklaşık 500 dolar daha düşük fiyata sahip olan 13 inç iPad’den edinebilecek. 11 inç ekran 2360 x 1640 piksel çözünürlük sunarken 13 inç ekran, her ikisi de inç başına 264 piksel olmak üzere 2732 x 2048 piksel çözünürlük sunuyor. Bunun dışında, ikisinin de Liquid Retina ekranı neredeyse aynı. Yalnız 600 nit parlaklığa sahip olan 13 inç ekran, 11 inç ekranın 500 nit’ine kıyasla biraz daha parlak.

Ekranın yatay tutulduğu görüntülü aramalarda daha doğal bir deneyim için ön kameranın yeri değişti

Apple, neredeyse herkesin yatay yönde yaptığı görüntülü aramalarda daha doğal bir görünüm sağlamak için nihayet öne bakan Ultra Geniş 12 megapiksel kamerayı yatay kenara taşıdı. Kameranın önceki konumu, portre kenarındaki konumu, çoğu zaman doğrudan görüşmenin diğer tarafındaki kişilere değil, sadece yan tarafa baktığınız anlamına geliyordu. 12 megapiksel arkaya bakan kamera önceki modele göre değişmedi. Apple ayrıca stereo hoparlörleri iPad Air’in yatay tarafına taşıdı ve 13 inçlik modelde bas iki kat arttı.

Her iki iPad Air modeli de artık M1 yerine M2 çipini kullanıyor; Apple bunun M1 tabanlı iPad Air’den %50 daha hızlı ve A14 Bionic çipli dördüncü nesil iPad Air’den üç kat daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Depolama, önceki nesillerde 64 GB’tan başlarken yeni modellerde 128 GB’tan başlıyor ve Apple artık 256 GB, 512 GB ve 1 TB depolama katmanları sunuyor. Apple, iPad Air’in kablosuz bağlantısını en yeni Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3’e yükseltti.

Yeni iPad Air fiyatları

iPad Air’in 11 inçlik modeli 599 dolardan, 13 inçlik modeli ise 799 dolardan satışa sunulacak.
11 inçlik modelin Türkiye fiyatı 45 bin 999 TL’den, 13 inçlik modelin fiyatı ise 59 bin 999 TL’den başlayacak.

Görsel: Apple