Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’dan Yeni 9,7 İnç iPad ve Eğitimi Destekleyen Hareketler

Apple’dan Yeni 9,7 İnç iPad ve Eğitimi Destekleyen Hareketler

Apple 27 Mart'ta gerçekleştirdiği etkinlikte "eğitim şart" dedi ve eğitim odaklı yaptığı yenilikleri ve yeni iPad'i tanıttı.

Uygulama dünyası eğitim sisteminin bir parçası olursa eğitim şekil değiştirebilir. Çocuklar Civilization oynar gibi tarih dersi işleyebilir, sürekli koşulan oyunlarda puan toplama mekaniği matematiksel denklemlerin kolay öğrenilebilmesini sağlayabilir. Ya da oyunlaştırma ve oyunla eğitim olmasa dahi eğitimi kolaylaştıracak uygulama yenilikleri yaratılabilir. Apple da 27 Mart’ta düzenlediği etkinlikte öğretmenlerin de öğrencilerin de yararlanabileceği birçok önemli gelişmeden bahsetti, yeni uygulamalar duyurdu ve yeni bir iPad tanıttı. Yani kısacası eğitim şart dedi.

Öğretmen Öğrenci İlişkisi Daha Eğlenceli Olabilir

Etkinlikte Apple öğrencilerin evde dijital alıştırmalar yapmalarına olanak sağlayan Schoolwork’u duyurdu. Bu uygulamayı e-posta yazmakla kıyaslayan şirket öğretmen ve öğrencilerin bu araçları nasıl kolayca kullanabileceğini gösterdi. Öğretmenler not alabiliyorlar, PDF gönderebiliyorlar ve internet sayfası bağlantısı ekleyebiliyorlar. Ve hepsi iPad’de olduğu için, öğrenciler kullanmaya alıştığı bir cihazda onlara aktiviteler ve ödevler verilebiliyor. Ayrıca öğretmenler Schoolwork ile öğrencilerin gelişimini de takip edebilecek ve anlık bir şekilde gözlemleyebilecek. Apple, Schoolwork’u Haziran’da kullanıma açacak, böylece öğretmenlere yeni okul yılı başlamadan anlamaları ve çözmeleri için de bir zaman aralığı sağlamış oluyor.

Apple’ın Schoolwork’u sunarken özellikle belirttiği ana konuysa tüm öğrenci verisinin gizli tutulacağı ve sadece öğretmenlerin bu verilere erişiminin olacağı. Facebook’un verileri gizlemediği ayyuka çıkmasından sonra Apple’ın gizlilik önemli diye vurgulaması hoş ve komik oldu. Apple’ın gizlilik konusunu belirtmesinin bir diğer nedeni, bu konudaki ana rakibi Google’dan daha sıkı bir gizlilik anlaşması sunmak istemesi ve insanların onun sisteminin mahremiyeti önemsediğini düşünmesi. Sonuçta bir ürün ailesini kullanmaya başlayınca ve verilerimizi giderek onların ekosistemine aktardıkça bir evlilik anlaşmasına dönüyor bu. Ya boşanana ya da ölüm bizi ayırana dek o ürün ailesinin biz de bir parçası oluyoruz.

Öğrencilerin Yaratıcılığı Geleceği Şekillendirecek

Ayrıca Apple’ın yaptığı tek yenilik de bu değil. Schoolwork dışında duyurduğu yeniliklerden biri de Classroom. Bu uygulama Mac’ler için geliştirildi ve cihazı yönetmek için kullanılacak. Classroom öğrenci iCloud hesapları için 200GB ücretsiz alan vermeyi planlıyor. 200 GB alan vermek gerçekten öğrenciler ve okullar için önemli bir boşluk. Özellikle iCloud’un normalde 5 GB verdiğini düşünürsek alanı baya genişletiyorlar. Öğrenciler için bu bir anda evdeki büyük odaya taşınmaları gibi olacak.

Apple’ın bahsettiği bir diğer yenilikse Everyone Can Create müfredatı yayınlamaları. Çocukların yaratıcılığını küçük yaşta tetiklemek için yaptıkları bu müfredatla öğretmenler öğrencilerine kolay ve yaratıcılıklarını kullanabilecekleri aktiviteler atayabilecekler. Bu ücretsiz müfredatla birlikte öğretmenlerin çizim, müzik, film yapımı veya fotoğrafçılığı herhangi bir konu için mevcut ders planlarına entegre etmelerini kolaylaştırıyor. Apple bu müfredatla birlikte öğrencilerin heyecanlanacağı bir eğitim müfredatı geliştirmeyi hedefliyor. Zaten yapılan tüm yeniliklerde bu müfredata bağlı şekilde anlatıldı ve geliştirildi.

Tüm bunların dışında tabii ki bir de geliştiricileri düşünüyor Apple, onlar için de yeni bir araç tanıttı: ClassKit. Uygulama geliştiricileri ClassKit’i kullanarak kendi uygulamalarının farklı bölümlerine bağlantılar oluşturabilecek böylece Schoolwork’e de görev atamaları yapabilecekler.

Apple bunun dışında yeni 9,7 inç iPad’i de eğitim dostu bir şekilde güncelledi. Yeni 9,7 inç iPad bu gelişmelerden evvel 329 dolardan satışa çıkıyor, haftayadan itibaren raflarda yerini alıyor. Yeni iPad hem donanım olarak güçlü hem Apple Pencil destekliyor hem de fiyat olarak makul. Böylece öğrenciler gönül rahatlığıyla karne hediyesi olarak iPad isteyebilecek ve iPad kullanımı öğrencilerin arasında arttıkça da Apple bu eğitim atılımlarının meyvesini alıp alamadığını gözlemleyebilecek. Şirket geçmişte pek eğitim alanında yenilik yapmıyordu bu iki yıldır yaptıkları ilk eğitim odaklı hareket. Ama yine de eğitim büyük bir pazar ve zor bir alan çünkü farklı ihtiyaçlar doğuyor sürekli ve olan ihtiyaçlar da şekil değiştiriyor. Tabii Google Chromebook’larla rekabet edecek bir iPad’le birlikte pazar nasıl şekillenir hepimiz takip edip göreceğiz, bu gelişmelerin olumlu ve işe yarar olup olmadığına da öğretmenler ve öğrenciler karar verecek.

Görsel: Apple