Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Waymo Filosunu Jaguar I-Pace ile Genişletiyor

Waymo Filosunu Jaguar I-Pace ile Genişletiyor

Alphabet'in sürücüsüz otomobil kolu Waymo, araç filosuna Jaguar'ın yeni elektrikli SUV'si I-Pace'i de eklediğini duyurdu.

Hikayeyi biraz geriye saralım. Google’ın kendi kendine giden otomobil projesi olarak doğan şirin görünümlü minik otomobili seneler içinde çok değişti, yeni isimlere çehrelere kavuştu. Ağustos 2015’te Google kendine Alphabet isimli bir çatı şirket kurdu ve farklı teknolojilerini farklı kollara ayırdı. Böylece Google’ın projesinin ismi de Waymo’ya dönüştü. Aradan geçen yılların ardından Web Summit 2017’de Waymo’nun CEO’su John Krafcik hem Fiat Chrysler ile yaptıkları anlaşmayı hem de Phoenix, Arizona’da test sürüşlerine başladıklarını duyurdu.

SXSW 2018’de de dinlediğimiz John Krafcik, Waymo’nun güvenliğinden ve geleceğinden oldukça emin. Phoenix şehrinde devam eden çalışmalar hep otomobillerin hem de yazılımın iyileşmesi için kilit role sahip. Şu anda Phoenix sokaklarında Waymo, Chrysler’in Pacifica modeli araçlarıyla yol paylaşım odaklı servis veriyor. Sürücüsüz otomobillerin geleceği, bireysel kullanımlar yerine yol paylaşım modeliyle gelişeceği için Waymo da erken dönemden buna uyum sağlıyor, yön veriyor.

Waymo’ya tamamen elektrikli ortak: I-Pace

Waymo, 27 Mart’ta John Krafcik’in konuşmasıyla açıklanacak yeni gelişmeler için New York’ta bir etkinlik düzenledi. Bu lansman etkinliğiyle hem beta dönemi yolcuların deneyimleri hem şirketin güncel durumu hem de Jaguar ile yaptıkları yeni ortaklığı duyuruldu. Jaguar ile yapılan yeni ortaklıkla, lüks segmentin çiçeği burnunda modeli SUV I-Pace 5. seviye otomasyonla kendi kendine gidebilecek.

Hibrit Pacifica’dan sonra tamamen elektrikli I-Pace’in Waymo ile kurduğu ortaklığın tüm detayları henüz açıklanmadı. Ancak birlikteliğin uzun vadeli olması hedefleniyor ve bu duyuruyu birinci bölüm olarak konumlandırıyorlar. I-Pace’in 2020’ye kadar Waymo’nun sahip olduğu teknolojiye dahil olması ve arından 2022’ye kadar 20 bin aracın üretilmesi hedefleniyor.

Bildiğiniz gibi, Jaguar I-Pace’i Türkiye’den kullanan ilk gazeteci de Yalçın Pembecioğlu olmuştu ve deneyimlerini yazmıştı. Jaguar I-Pace şu anda elektrikli SUV araçlar segmentinin adeta yükselen yıldızı. Tesla Model X’in rakibi olan I-Pace, modifiye edildikten sonra Waymo’nun filosuna katılacak ve Phoenix’teki test sürüşleri için trafiğe çıkacak.

Waymo’nun gelecek vizyonu içerisinde Jaguar’la yaptığı uzun vadeli ortaklığın büyük önemi var. Geleceğe yönelik yapılan bu yatırımın ilk adımı yol paylaşım servisiyle hizmet etmek oluştururken gelecekte sürücüsüz araç teknolojisini otomotiv şirketlerine lisanslamak ve onların kendi vizyonlarıyla kullanmalarının önünü açmak bile olası bir ihtimal.

Lansman sunumunun tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Görsel: Medium