Şilili sanatçı Juana Gómez, Constructal adlı portre serisinde dünyayı oluşturan daha büyük sistemleri anlamak için bakışlarını insanın içine doğru çeviriyor. Bakışlarını derinin altındaki katmanlara kadar derinleştirerek kendi portreleri üzerine kemikleri, kasları, damarları ve sinir ağlarını nakış sanatıyla işliyor. Raija Jokinen’in çiçeklerle, köklerle ve dallarla anatomiyi benzeştirdiği heykelleri gibi Gómez de biyolojik yapıyı doğada ve çağdaş uygarlıkta bulunan benzer kalıpları tercüme etmenin bir yolu olarak kullanıyor.
Dış ve iç dünyanın benzeşen anatomisi
Juana Gómez’e göre bir yaprağın damarlarında, nehir kollarının uzanışında, merkezi sinir sistemi ağında, denizin akıntılarında ve internetteki trafiğin seyrinde gözle görülebilen temel bir yasa var. Mikro evreni, makro evrene bağlayan, dış ve iç dünyayı birleştiren bu ortak dili deşifre etmek; biyolojik, sosyal ve kültürel sistemleri etkileyen motiflerin farkına varmamızı sağlıyor.
Fotoğraf, baskı ve nakışla yaratılan portreler
Gómez, öncelikle vücudun belirli bölümlerini (yüz, gövde, eller, bacaklar, ayaklar) fotoğraflıyor. Daha sonra bu fotoğrafları keten veya benzeri başka bir kumaş üzerine baskı yapıyor. Ardından bu baskının üzerine canlı renklerdeki iplikle damar veya sinir sistemi gibi anatomik detayları nakış olarak işliyor.
Sanatçının çalışmalarını Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Juana Gómez
Manşet görseli düzenlenmiştir.