Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çiğnenmiş Sakızlar Hayata Dönüyor

Çiğnenmiş Sakızlar Hayata Dönüyor

Gumdrop, yere atılan sakızları azaltmayı amaçlayan ve bunları geri dönüştürerek pembe ve sevimli ürünlere dönüştüren bir şirket.

Şehir içinde yürürken yollara dikkatli bakarsanız beyaz benekler fark edeceksiniz. Bunlar aslında benek değil, artık yolun bir parçası haline gelmiş çiğnenmiş ve yere atılmış sakızlardır tabii. Bu düşünmeden atılan sakızlar şehir yaşamının en büyük sıkıntılarından bir. Dünya çapında yere en çok atılan şey izmaritten sonra sakız. Ve bunu temizlemek için  büyük paralar harcanıyor. Mesela sadece İngiltere, yerlerdeki sakızları temizlemek için yıllık 150 milyon pound ayırıyor. Çok ciddi bir rakam değil mi? Yarattığı kirlilik ve masrafın dışında hayvanlara (özellikle kuşlara) verdiği zarar, yaydığı mikrop ve ayağımıza, kıyafetlerimize yapışarak bizi delirtmesi de cabası… Singapur sakız sorununa kökten çözüm bulmuş ve ülke çapında sakızı yasaklamış. Peki ama Singapur kadar radikal bir önlem alınmayacaksa ne yapılabilir?

İşte İngiliz tasarımcı Anna Bullus, 2009 yılında kafasında bu sorularla yola çıkmış ve böylece Gumdrop doğmuş. Bullus’un şirketi Gumdrop, dünyanın ilk sakız geri dönüşümüne odaklı şirketi. Birincil ürünleri Gumdrop adını verdikleri parlak pembe sakız çöp tenekeleri. Çilekli dev sakız balonlarını andıran bu çöpler, insanların çiğnenmiş sakızlarını yerlere atmak yerine geri dönüşüme vermesini sağlıyor. Gumdrop 0n-the-go ise aynı ürünün minyatür boyutu gibi, anahtarlığınıza takıyorsunuz ve sakızınızla işiniz bittiğinde sokağa değil, bu minik çöpün içine atıyorsunuz.

Kendileri de geri dönüştürülmüş sakızdan üretilmiş Gumdrop çöpleri, iki yolla fayda sağlıyor. Birincisi, sakızların sokağa atılmasını engelliyor. Gumdrop sokaklara ilk çıktığında 12 hafta içerisinde sokaklara atılan sakızlarda %46 düşüş görülmüş. Gumdrop’ın ikinci faydası ise sakızları toplayarak geri dönüşüme yollanmasını sağlanması. Kısacası Gumdrop; sürdürülebilir bir çözüm sunarak atık ve kirliliği azaltmakla kalmıyor, çöplerimizi etrafa atmamak konusunda da farkındalık aşılıyor.

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_ sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_9

Üyelik Sistemi ile Çalışıyor

Gumdrop sistem olarak yıllık üyelik esasıyla çalışıyor. Üye olduğunuzda Gumdrop çöpleri üyeliğiniz boyunca istediğiniz yerlere yerleştirilmek üzere size teslim ediliyor. Bunun yanı sıra size çeşitli paketler gönderilerek konu hakkında bilgi sahibi olmanız sağlanıyor. Ayrıca Gumdrop çöplerinizden toplanan ve geri dönüştürülen sakızlar hakkındaki istatistikleriniz de size iletiliyor.

Gumdrop çöpleri duvara monte ediliyor. Trafiğin ve hareketin yoğun olduğu giriş-çıkışlar, otoparklar, tuvaletler, yaya geçitleri, diğer geri dönüşüm kutularının yanları, sigara içme alanları gibi bölgeler Gumdrop için ideal. Dolum süresi ise değişken. Kimileri 5 günde dolarken kimilerinin dolması ise birkaç ay sürüyor. Ancak, 4 aydan sonra Gumdrop boş da olsa dolu da olsa çöpünüz boşaltılıyor.

Sakızdan Üretilen Ürünler: Gum-tec

Gumdrop’lar içinde toplanan sakızlar geri dönüşüme yollanıyor ve burada işlenerek sürdürülebilir ürünlere dönüşüyor. Gumdrop’un kendi markası olan Gum-tec altında hazır bir ürün gamı sunuluyor. Markanın ana rengi olan pembenin hakim olarak kullanıldığı ürünler arasında; Gumdrop çöp ve anahtarlığının yanı sıra kurşun kalem, frizbi, bardak, pena, cetvel, bumerang, çatal, yemek kutusu, tarak, kapı stoperi, bisiklet jantı bulunuyor. Tüm ürünler geri dönüşüm mesajını ve sakızdan üretildiklerini de duyuruyor tabii.

Bunun yanı sıra Gumdrop, Gum-tec markası ile başka üretici ve markalarla yapılan iş birliklerine de açık. Sakız pek çok şeyin hammaddesi olan kauçuktan yapıldığı için Gum-tec, sınırsız bir potansiyel sunuyor. Yağmur çizmeleri, telefon kılıfları, ambalaj… Tüm bunlar sakızdan yeniden üretilebilir. Markalar ürün gamlarına Gum-tec ürünlerini ekleyebilirler. Ayrıca Gumdrop sakız üreticileri ve pek çok başka marka için de güzel bir sosyal sorumluluk potansiyeli taşıyor. Bu da önemli bir değer.

Gumdrop ve Gum-tec, bugüne kadar neden daha çok örneğini görmedik diyeceğimiz fikirlerden. Daha önce ele aldığımız, deniz yosunundan üretilen yenebilir pipet gibi akıllıca ve basit bir iç görüye dayanıyor ama sağlayabileceği fayda büyük.

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_

sakız_gumdrop_gum-tec_ingiltere_bigumigu_

Görsel: Gumdrop