Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sakızlar Kaykay Tekerine Dönüşürse

Sakızlar Kaykay Tekerine Dönüşürse

Tasarım okulu L'école de Design Nantes Atlantique öğrencileri Hugo Maupetit ve Vivian Fischer, çiğnenmiş sakızları geri dönüştürerek kaykay tekeri üretilebilen bir sistem tasarladı.

Sakızın sürekli yerlere atılıp kirliliğe neden olması bir yana, doğada çözünmesinin 20-25 yılı bulması da ciddi bir çevre sorunu. Bu nedenle geri dönüşümde sıkça kullanılmaya başlayan bir malzeme haline geldi. Daha önce sakızların ayakkabı tabanına dönüştüğü Gumshoe projesine yer vermiştik. Şimdi de çiğnenmiş sakızlardan kaykay tekeri üretilmesini sağlayacak bir öğrenci projesi var karşımızda.

Sokaklardan gelip yeniden sokaklara dönen sakızlar

Proje, Fransa’nın uluslararası tasarım okulu L’école de Design Nantes Atlantique öğrencileri Hugo Maupetit ve Vivian Fischer tarafından geliştirilmiş. Amaçları sakızın kentlerde yarattığı kirliliğe son vermek. Bu malzemeyle çok şık renkli tekerler ortaya çıkması da ayrı bir avantaj. Ekip, gelecekte Avrupa’nın en büyük sakız üreticilerinden biri olan Mentos ve tanınmış paten markası VANS arasında spekülatif bir işbirliği sağlamayı da hayal ediyor.

Geri dönüşüm sistemi nasıl çalışacak?

Öğrenciler, kentlerde belli noktalara şirin mi şirin sakız panoları yerleştirmeyi planlıyor. Hatta üniversitenin bulunduğu şehir olan Nantes’te çoktan prototipleri yerleştirmişler. Panolar, kent sakinlerinden sakızlarını yere atmak yerine buraya yapıştırmaya davet ediyor. Maupetit ve Fischer, insanları teşvik etmek için kaykay tekeri almak istediklerinde indirimli alışveriş yapabilecekleri bir piyango konsepti de eklemiş projeye. Üzerlerine sakız yapıştırılan panoların her hafta toplanması ve bir fabrikada tüm küçük sakız parçalarının ezilerek işlenmesi planlanmış. İşlenen sakızlar tekere dönüştüğünde de “VANS x Mentos” damgasıyla üretim bandından çıkacak.

Öğrenciler toplanan sakızdan yumuşak, orta ve sert olmak üzere üç farklı sertlikte tekerlek yaratmayı hedefliyor. Ayrıca farklı kaykaylara uyacak şekilde çeşitli boyutlarda tekerler üretilecek. Girişimin sokakları sürdürülebilir bir şekilde temizlemesi hedefleniyor. Ekip, “Sistemimiz Nantes’te başlamış olabilir, ancak tüm Avrupa’da kullanılmak üzere tasarlandı!” diyor.

Görsel: Instagram