Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mekanik Düzeneğe Sahip Devasa Flipbook

Mekanik Düzeneğe Sahip Devasa Flipbook

Mobile Studio Architects’in insan boyutundaki flipbook’unda bir yalıçapkını kuşunun suya dalış ve çıkış anı tasvir ediliyor.

Stop-motion tekniğinin analog hali olarak düşünebileceğimiz flipbook’lar animasyonun en temel tekniklerinden biri. Her ne kadar parmak film olarak geçse ve klasik olarak küçük kağıtların üst üste hızlı bir şekilde ilerlemesi şeklinde olsa da mekanik bir kol yardımıyla, el yapımı mekanik bir düzenekle veya matkap gibi daha yaratıcı bir çözüm kullanarak bu sayfalar arasında geçiş yapmak mümkün. Flipbook denilince aklımıza cebe sığan küçük bir kitapçık geliyor ancak Mobile Studio Architects tarafından yaratılan Giant Flip Machine için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Yalıçapkını kuşunun hikayesini anlatan 100 karelik flipbook

Londra merkezli Mobile Studio Architects direktörü Chee-Kit Lai tarafından tasarlanan ve geliştirilen dünyanın en büyük flipbook’u olma özelliğine sahip Giant Flip Machine dev bir düzeneğe sahip. Eskiden havaalanlarındaki panolarda bulunan saat bilgilerinin paylaşıldığı bölünmüş sisteme benzetebileceğimiz bir mekanik sistem ile inşa edilen dev flipbook’u daha önceden haberini yazdığımız FlipBooKit’in büyük ölçekli hali gibi düşünebiliriz.

Giant Flip Machine, Mobile Studio Architects’in 2013 yılında erkek giyim mağazası Jack Spade’in vitrini için hazırlanan interaktif ekrandaki ve 2016 yılında ABD New Hampshire’de çocuklar için düzenlenen bir yaz kampı etkinliğinde ortaya çıkan yerleştirmedeki teknolojiyi kullanıyor. Stüdyo, son olarak sunduğu devasa mekanik flipbook’da bu teknolojiyi biraz daha ileri taşıyor.

flipbook

Yerleştirmede, Juan Fontanive tarafından oluşturulan Ornithology serisinde olduğu gibi oldukça canlı renklere sahip bir yalıçapkını kuşu yer alıyor. Toplam 100 kareden oluşan hikayede kuşun bir balığı yakalamak için suya dalışı ve ardından çıkışı tasvir ediliyor.

Katılımcı bir sanat eseri olma özelliği taşıyan yerleştirme, çizimlerinden makinenin üretimine kadar farklı aşamalarda iş birlikleri içeriyor. Flipbook animasyonunun kareleri Japonya’daki Kanazawa kentinde çevrimiçi olarak düzenlenen atölyelerde 100 katılımcı tarafından oluşturuldu. Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Nagano ve Londra’daki katılımcılar çizimin nihai halini gerçekleştirdi.

The Great Britain Sasakawa Foundation, British Council “UK in Japan” ve The Japan Foundation tarafından desteklenen uluslararası değişim sanatı projesi, Ekim 2020’de tanıtıldı. Ardından geçtiğimiz ay Kanazawa’da canlı düzenlenen bir etkinlikle paylaşıldı ve sanat merkezine yerleştirildi.

flipbook flipbook flipbook flipbook

Görsel: Mobile Studio Architects