Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ev Yapımı Geleneksel Animasyon Kutusu

Ev Yapımı Geleneksel Animasyon Kutusu

Analog animasyon kutusu FlipBooKit, bu tekniği kişiselleştirilebilir hale getirdi.

İngilizce literatürde Flip Book olarak geçen animasyon kitapçıkları, her bir sayfada bir sonraki karenin yer aldığı ve hızlıca sayfaları çevirince anlamlı animasyonların oluştuğu bir teknik. Temeline indiğimizde kareler arasında biraz boşluk bırakarak çizim yapılıyor. Bu yönüyle durağan objelerin hareket ediyormuş gibi yansıtıldığı stop motion film tekniğine paralellik gösteriyor. Obje, kamera tarafından bir karede fotoğraflandıktan sonra bir sonraki hareketine geçer. Ve bu şekilde küçük hareketlerinden oluşan fotoğraflar birleştirilerek stop motion film oluşur. Flip Book tekniği ise bu yöntemin bir defter üzerinde analog olarak canlandırılması gibidir.

Bu analog animasyon tekniğinde eğer sayfaları parmak ile değil de mekanik bir kol yardımıyla çevirip animasyonu da kolayca yapmak isterseniz FlipBooKit aranılan yanıt oluyor. Aynı prensiplere dayanarak çalışan kutu, bu kez sayfaları değil karelerin olduğu kartları çeviriyor. Kickstarter üzerinde devam eden kampanyada kişiselleştirilebilir ekipman ve animasyon yapım araçlarıyla beraber proje fonlanmaya devam ediyor.

Animasyon yapım aşaması mekanik kolu çevirmek kadar kolay tasarlanmış. 24 karelik fotoğraf setini veya video dosyasını FlipBooKit’in internet sitesindeki araçları kullanarak yazdırılabilir kareler haline getirebiliyoruz. Sonrasında o kareleri kutunun içinde kullanılacak kartlara yapıştırarak animasyonu tamamlıyoruz.

İlk olarak 2012 yılında düzenlenen Maker Faire’de katılımcıların karşısına çıkan FlipBooKit, o etkinlik sonrasında bu mekanik animasyon kutusunu kişiselleştirilebilir hale getirmeye karar vermişler. Böylece bazı kitler üreterek isteyen herkesin kendi animasyonunu yapabileceği bir ürün haline gelmiş FlipBooKit. Aynı yıl Kickstarter’da projeleri %2751 fonlanarak ilk jenerasyon ürünleri sahiplerine ulaştırmışlar. Bu ay da ikinci jenerasyonu yine aynı ağ üzerinden sunuyorlar. Projenin tamamanmasına 6 gün varken %841 destek alıyor.

Analog animasyon tekniğini mekanik temeller üzerine kurarak eğlenceli anılar saklayan bu kutu, her insanın elinde farklı bir değere sahip olacaktır. Hem üretilecek animasyonlar hem de yaşanacak anılar açısından farklı ve özel değerler yaratılacaktır.

https://www.kickstarter.com/projects/1901380976/flipbookit-craft-diy-miniature-movie-machine/
Görsel; Kickstarter