Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler

Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler

Raija Jokinen, insan vücudunun anatomisini doğadaki organik formlarla benzerlikler üzerinden tasvir ediyor.

Finlandiyalı sanatçı Raija Jokinen’in tekstil heykelleri insan vücudunun anatomisini soyut bir yaklaşımla tasvir ediyor. Öyle ki bu anatomi, kaba hatlarıyla gerçek anatomik yapıları andırıyor fakat yalnızca andırmakla kalıyor. Bedenin iç yapısı Jokinen’in heykellerinde estetik bir unsur, bir motif olarak yüzeyde görünüyor. Dolaşım sistemi köklerden, çiçeklerden, dallardan veya doğada rastlayabileceğiniz herhangi bir organik yapıdan oluşuyor. Bu hayal ürünü sistem de tıpkı damarlara benzer şekilde uzanıyor. Bazı çalışmalarında yerine başka bir şey koymadan doğrudan damarları çizdiğini görüyoruz ancak aynı şekilde onlarda da gerçekçi bir anatomi değil biçimsel bir arayış ağır basıyor.

Zihninizi görsel benzerliklerde kaybolmaya bırakın

Raija Jokinen heykellerini bir tür resim olarak nitelendiriyor. Boya yerine keten kullanarak çizilen resimler bunlar. Jokinen’in heykellerdeki amacı zihin ve beden arasındaki karmaşık ilişkiyi görünür yapmak. Sanatçı seyirciyi, görsel benzerliklerde kaybolmaya davet ediyor. Cilt, kan damarları ve sinirler gibi vücutla ilgili detayların, köklerin, dalların ve diğer organik şeylerin biçimlerine nasıl benzediğini görmek sanatçıya göre büyüleyici. Bu benzerlikleri dikkatle baktığınızda neredeyse her yerde görebilmenin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Bu arada doğaya oldukça tutkulu biri olduğunu ve kendisini “amatör bahçıvan” olarak nitelendirdiğini belirtelim.

Sanatçının çalışmalarını Instagram profili üzerinden takip edebilirsiniz.

Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler Çiçeklerle, Köklerle ve Dallarla Örülü Bedenler

Görsel: Raija Jokinen
Manşet görseli düzenlenmiştir.