Amazon Alexa’nın gelişimin sürecinin arkasında iki önemli isim bulunuyor. Alexa’nın deneyimlerini ve bağlı olduğu cihazları denetleyen Toni Reid ile birlikte sesinden ve makine öğreniminden sorumlu olan Rohit Prasad. Amazon Alexa’nın başkan yardımcısı ve baş bilim uzmanı Rohit Prasad beş yılı geride bırakan Alexa’nın 2014 yılından bu yana ne kadar geliştiğini ve ilerleyen noktalarda neler yapabileceğini Web Summit 2019’daki konuşmasında anlattı.
Şirketin yapay zeka konusunda araştırma, geliştirme çalışmalarına öncülük eden ve Alexa’nın arkasındaki isim olan Prasad yapay zeka asistanının sağlamış olduğu ses servisinin Amazon ürünlerde nasıl kullanılabileceği ne gibi yeni deneyimler sağlayabileceği hakkında bilgi verdi. Rohit Prasad sahneye çıktıktan sonra entegre edildiği 150 farklı cihazda 100 milyondan fazla satılan Alexa’nın 2014 yılından bu yana geliştirilen yeteneklere vurgu yaptı.
2014 yılına kıyasla dört temel özelliğin gelişimi dikkat çekiyor
Alexa günümüzde müzik çalmak, hava durumu hakkında bilgi almak veya takvimdeki etkinliklere hatırlatmaktan çok daha fazlasını yapabiliyor. Prasad yapay zeka servisinin ses konusundaki evrimleşme sürecini ses tanımadaki gelişimi ile örneklendiriyor. Alexa, 2014 yılında başlatılmasından bu yana sesi algılama konusunda artık dört kat daha iyi durumda. Bununla birlikte daha az robotik ve daha akıcı bir ses tonuna da sahip. İlerleyen süreçte Samuel L. Jackson’ın Alexa’nın ilk ünlü sesi olması da gelişmeler arasında bulunuyor.
Ekip son beş yılda Alexa’nın dört temel özelliği geliştirmek için uğraştı. Cihazları aktif hale getiren “Alexa” komutunun iyileştirilmesi, bulduğu metini konuşmaya dönüştürmesi (TTS), otomatik konuşma tanıma (ASR) ve dili anlama (NLU) özelliğinin geliştirilmesi bu dört ana başlığı oluşturuyor. Rohit Prasad son beş yılda bu temel bileşenleri daha iyi hale getirmek için uğraştıklarını söyledi. Cihazları aktif hale getiren komutta ve otomatik konuşma tanımada gerçekleşen hatalarda dört kat daha azalma gerçekleşirken kullanıcının ne söylediğini anlama daha geniş bir menzilde etkili bir şekilde kullanılabiliyor.
Algılama ve kontrol özellikleri gelişti
Kullanıcının ne söylemek istediğini algılama ve içeriği kontrol edebilme özelliği Alexa’nın gelişim gösterdiği bir başka konu. Örneğin bir bölgeyi belirterek oradaki herhangi bir konu hakkında bilgi aldıktan sonra “Yakınlardaki sinema salonları nerede?” sorusu sorulduğunda Alexa kullanıcını “yakınlardaki” derken neyi kastetmiş olabileceğini anlıyor ve bir önceki soruda yer alan bölgenin içinde yer alan sinema salonları hakkında bilgi veriyor. Kullanıcının hangi şarkıyı çalmak istediğini algılayıp otomatik olarak onu çalması da bu duruma örnek gösterilebilir. Konuşmada verilen örnekte Alexa’ya “ABC şarkısını çal” dendiğinde aslında “Alfabe şarkısını çal” demek istenildiğini anlıyor ve o şarkıyı çalıyor.
Evi daha güvenlikli bir hale getirmek de Alexa’nın, Guard özelliği sayesinde sağlanabiliyor. Böylelikle Alexa garajın ışığı açık kaldığında, evde cam kırılma sesi geldiğinde veya duman detektörü çalıştığında kullanıcının telefonuna bilgi göndererek onu uyarıyor.
Amazon Alexa şeffaflık ve kontrol konusunda kullanıcılara güven veriyor
Rohit Prasad konuşmasının sonunda Alexa’nın geleceği hakkında da ipuçları verdi. Alexa Conversations adında yeni bir derin öğrenme tabanlı teknolojiyi test ettiklerini söyleyen Prasad küçük bir ekiple çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Müşteri deneyimine önem verdiklerini belirten Prasad verilerin şeffaflığı ve kontrolü konusunda yapay zekanın daha iyi bir konuma geleceğini açıkladı. Örneğin artık kullanıcı “Alexa son dediğimi sil” ya da “Alexa bugün söylediğim her şeyi sil” diyerek kontrolü elinde tutabilecek.
Etkinlikleri aramak, bilgi toplamak, alışveriş yapmak ve hata daha akıllı bir ev için kişisel bir asistan olmak… Alexa’nın son beş yıldaki gelişim süreci kullanıcının bulunduğu veya bulunacağı mekana ve zamana göre kendini ayarlayarak karmaşık görevleri yerine getirme konusunda da ilerlemeler göstereceğinin habercisi oluyor.
Konuşmanın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Web Summit