Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Alzheimer Hastaları İçin Jingle Terapisi

Alzheimer Hastaları İçin Jingle Terapisi

VMLY&R Commerce imzalı ve Cannes ödüllü 'Jingle Terapi' kampanyasında, reklam müzikleri Alzheimer hastalarının hafıza sorunlarını iyileştirmek için kullanıldı.

Müziğin yalnızca ruhumuza değil pek çok fiziksel rahatsızlığa etki eden iyileştirici gücü artık hepimizin malumu. Bilhassa bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğunu kapsayan demans probleminin en önemli nedenlerinden biri olan Alzheimer’ın unutkanlık semptomu ile mücadelede sıklıkla müziğe başvuruluyor. Örneğin bundan birkaç yıl önce Memory Karaoke, kişiselleştirilebilir şarkı sözleriyle Alzheimer hastalarının basit ama önemli bilgileri hatırlamasına ve müzikle rahatlamasına yardımcı olan bir kampanyaya imza atmıştı.

 

Bu kez Porto Riko Alzheimer Derneği, adada yaşayan 100 bin Alzheimer hastasına destek vermek amacıyla reklam müziklerinin iyileştirici gücünden faydalandı. New York merkezli VMLY&R Commerce iş birliğiyle ‘Jingle Terapisi’ adlı bir kampanya hazırlayan dernek, ünlü reklam jingle’larını kullanarak Alzheimer hastalarının anılarını hatırlamalarını kolaylaştırmayı hedefledi. İspanyol Yayın Sistemi (SBS) kapsamındaki radyo istasyonları ortaklığıyla hayata geçen Cannes ödüllü projede, SBS’nin 80 yıllık arşivi farmakolojik olmayan bir terapiye dönüştürüldü.

2022’de Miami Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Porto Riko’daki insanların potansiyel bir genetik varyant nedeniyle Alzheimer’a daha yatkın olduğunu ortaya koydu. Hastalık, son 20 yılda dört kat artışla adada 65 yaş üstü kişilerin dördüncü ölüm nedeni haline geldi. Diğer taraftan müziğin semptomları azaltabileceğini ve Alzheimer’ın orta evrelerinde sık görülen davranış sorunlarını iyileştirebileceğini gösteren çalışmalar, kampanyaya destekli bir dayanak sağladı.

Geliştirilen özel bir müzik platformu üzerinde Coca-Cola’dan Nescafe’ye radyo arşivleri taranarak seçilen jingle’lardan Alzheimer hastalarının doğum tarihlerine göre kişiselleştirilmiş çalma listeleri oluşturuldu. Hastaların bakıcılarının kullanımına sunulan müzik platformu prototipi, lansmanın ardından iki ay içinde 600’den fazla hastaya ulaştı ve 50 bin saatin üzerinde jingle terapisi gerçekleştirildi.

Terapilerin sonucunda hem hafif hem de orta dereceli vakalarda hafıza, yönelim, depresyon ve kaygıda önemli iyileşme gözlendi. Böylelikle asla unutulmayacak şekilde tasarlanan reklam müzikleri, hatırlamak isteyenler için adeta bir zaman makinesi görevi gördü.

Görseller: Llbonline, Instagram