Web Summit 22’de The Atlantic‘ten Nick Thompson’ın sorularını yanıtlayan Alexa Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Baş Mühendisi Rohit Prasad, sesli asistan geliştirirken karşılaştıkları zorlukları ve Alexa’ya gelecek sıradaki yenilikleri anlattı. Son 12 ayda yüzde 30 büyüyen şirketin bu noktaya nasıl geldiğini değerlendiren Prasad, 2013 yılında Alexa’da çalışmaya başladığında uzaktan bir cihazla nasıl konuşulacağını ve ses formatında nasıl geri yanıt vereceklerini bilmediklerini açıkladı.
Önlerindeki en büyük ikinci engelin ise Alexa’nın yalnızca Amazon tarafından üretilen ürünlere değil, diğer cihazlara da entegrasyonunu sağlayabilmek olduğunu ifade eden Prasad, geçen süre zarfında Alexa’yı 140 bini aşkın farklı cihaz türüne uyumlu hale getirdiklerini açıkladı. “Şu anda dünya genelinde Alexa ile bağlantılı 300 milyon akıllı ev aleti bulunuyor. Herkes farklı bir deneyim talep ediyor. Bu nedenle Alexa Skills Kit‘i yaratarak yapay zeka kullanarak deneyim tasarlama sürecini demokratikleştirdik.”
Alexa Insider is the new destination for the latest developer stories, tool and feature releases, and much more.
Check it out: https://t.co/0xEmhZ5Dk1 pic.twitter.com/bSBT1256q9
— Alexa Developers (@alexadevs) September 26, 2022
Özellikle yaşlılar ve çocuklar için Alexa’nın duygusal sorumluluğuna dikkat çeken Nick Thompson, sesli asistanın duygusal değişimleri nasıl algıladığını sorması üzerine Alexa Baş Mühendisi Prasad, “Alexa yalnızca bir sesli asistan değil aynı zamanda bir rehber ve güvenilir bir danışman. Örneğin bulunduğunuz yerin ısısı yüksekse, Alexa ısıyı düşürmenizi tavsiye ederek enerji tasarrufu sağlayabilir. Çocuklar ve yaşlı insanlar arkadaş gibi Alexa ile ilişki kurabiliyorlar. Bu şekilde yapay zeka daha fazla konuşma ile etkileşim kuruyor ve duygusal işaretleri anlamlandırmayı öğreniyor.” Prasad ayrıca sesin yükselip alçalması, vurgu değişimleri ve değişen vücut postürünün cihazda bulunan sensör türlerine göre Alexa tarafından algılanabildiğini belirtti.
Yalnızca ses değil, ses dalgaları ve görsel sensörlere de sahip olan Alexa’daki en önemli sensörün mikrofon olduğunu düşünen Prasad, görsel izin verilen cihazlarda Alexa’nın yapışkan notlar hazırlayarak kullanıcılara çeşitli hatırlatmalar yapabildiğini de söyledi. Şirket, geçtiğimiz Haziran ayında kullanıcılarının seslerini taklit edebilen bir sistem geliştirdiğini duyurmuştu. Alexa’yı multi-tasking ve kendi kendine öğrenerek değişen çevre koşullarına hızlı adapte olabilen bir hale getirmenin inanılmaz zor bir süreç olduğuna değinen Alexa Baş Mühendisi, herkes için her yerde ulaşılabilir olmayı hedefleyerek önümüzdeki dönemde bunu aşmak için çalışacaklarını ifade etti.
Prasad’ın açıklamalarına göre ortam zekâsında şirketin iki yaklaşımı bulunuyor. Birinde sorulan soruları makine öğrenimi ile soruları yanıtlayan bir Alexa’nın gelişimi yer alırken, diğerinde görünmez bir şekilde çevreye karışarak ihtiyaç olduğunda yardımcı olan, olmadığında ise ortadan kaybolan bir Alexa geliştirme çabası var. Şu ana kadar yüzde 30’dan fazla akıllı ev cihazı kontrolünün sesli komut olmadan Alexa tarafından başlatıldığına dikkat çeken Prasad, bu yaklaşımı geliştirmek istediklerini açıkladı. Söyleşinin tamamını aşağıdaki videoda izleyebilir, Web Summit 2022’nin dikkat çeken gelişmelerini ise buradan ve Bigumigu sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.
Görseller: Alexa, Web Summit, Twitter