Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Güneş Işığını Kablosuz Ağa Dönüştüren Akıllı Camlar

Güneş Işığını Kablosuz Ağa Dönüştüren Akıllı Camlar

Suudi Arabistan'da bir araştırma ekibi, geleneksel Wi-Fi yerine modüle edilmiş güneş ışığını kullanabilen enerji tasarruflu bir alternatif yarattı.

Suudi Arabistan’ın Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (King Abdullah University of Science and Technology / KAUST) bir araştırma ekibi önemli bir yeniliğe imza attı. Ekip, geleneksel Wi-Fi yerine modüle edilmiş güneş ışığını kullanabilen enerji tasarruflu bir alternatif yarattı.

Sistem, Çift Hücreli Sıvı Kristal Kepenkler (DLS’ler) olarak bilinen “akıllı cam” birimleri kullanıyor. Bu akıllı camlar, verileri elektronik cihazlara kablosuz olarak iletmek için içlerinden geçen güneş ışığının polaritesini hızla değiştiriyor. Camlar, ofisler de dahil büyük alanların pencerelerinde kullanılabilecek.

Optik kablosuz iletişim sistemleriyle ilgili diğer araştırmalardan farklı bir yaklaşım izlendi

İki parçalı sistem, cama gömülebilen bir ışık modülatörü ve kodlanmış verileri iletmek için iç mekana yerleştirilen bir alıcıdan oluşuyor. Alıcı, modüllerden geçen güneş ışığının polarizasyonundaki değişikliği algılayarak, daha sonra bağlı cihazlara iletilen verilerin kodunu çözüyor.

Sinyalleri, içinden geçen ışığa kodlamak için bir filtre görevi gören camın çalışması için sadece 1 watt enerji yeterli oluyor. Bu da küçük bir güneş paneli ile kolayca sağlanabiliyor. Bu, optik kablosuz iletişim sistemlerin kullanımıyla ilgili ilk yenilik değil. Geçmişteki araştırmalarda, bilim insanları verileri değişen ışık yoğunluğuyla kodlamışlar. Bu yöntemle ilgili sorun, değişikliklerin sıklığı çok düşerse, insan gözü tarafından rahatsız edici bir titreme şeklinde algılanması. KAUST’ın yaptığı yenilik ise gözle algılanamayan ışık polarizasyonuna odaklanması ve ofis çalışanlarının titreyen görüntülerle rahatsız edilme olasılığını ortadan kaldırması.

Prototiple yapılan testlere göre sistem, saniyede 16 Kilobit hızında veri iletebiliyor. Elbette bu veri iletişim kapasitesini yükseltmek ekibin öncelikli hedeflerinden biri. Ekibin lideri Prof. Basem Shihada, veri iletim hızlarını kilobitten mega ve gigabit/saniyeye çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.

Görsel: Pexels, Prof. Basem Shihada