Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaşlıların Güvenliğini Duvarların Ardından Kablosuz Ağ ile Takip Etmek

Yaşlıların Güvenliğini Duvarların Ardından Kablosuz Ağ ile Takip Etmek

ABD'li araştırmacılar, banyo gibi alanlarda kameraların neden olduğu mahremiyet sorununa çözüm olarak kablosuz ağa ve yapay zekaya dayalı bir güvenlik sistemi geliştirdi.

Kablosuz ağ ile ilgili yaratıcı projelere ve yeniliklere günümüzde sıkça rastlamak mümkün. Güneş ışığını kablosuz ağa dönüştüren akıllı camlara, kablosuz ağları reklam mecrası olarak kullanılan kampanyalara, kablosuz ağ sinyalleriyle etkileşime giren tasarımlara ve daha nicelerine buradan göz atabilirsiniz. Yeni bir araştırma ise kablosuz ağa, güvenliği sağlama ve acil durumları tespit etme gibi bir rol biçiyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, kablosuz ağın ve yapay zekanın duvarların ardından 3B insan formlarını görmesi için düşük maliyetli bir sistem geliştirildi. Bilim insanları, kablosuz ağ sinyallerini UV koordinatlarına göre özetleyebilen, DensePose adlı bir derin sinir ağını sisteme dahil ettiler. Sistem, 3 boyutlu bir nesnenin yüzeyini 2 boyutlu bir görüntü olarak yansıtabiliyor. Bu görüntü, bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntü için haritalama amaçlı kullanılıyor.

Evde yabancıların varlığını da tespit etmek mümkün

Araştırmacılar, maliyeti düşük bir tek boyutlu sensör kullanmışlar. Testlere katılan katılımcıların konumunu yeni sistemle duvarların ardından haritalamayı başarmışlar. Böyle bir şeyi yapabilmek için genellikle RGB kameralara ve LiDAR radarlarına ihtiyaç duyulur. Bu araştırmada ise bunların yerine kablosuz ağ antenleri kullanılmış.

kablosuz ağ kamerasız güvenlik sistemi

Sistem, duvarın ardındaki bir kişinin nerede durduğunu söyleyebiliyor. Ayrıca oturduğunu, ayakta durduğunu, yattığını veya etrafta dolaştığını da algılayabiliyor. Böyle bir teknolojinin maliyetinin düşürülmesinin faydalarından biri, sonunda geniş kitlelerce evlerde kullanılabilmesi için seri üretime geçirilebilecek olması. Geliştirilen cihazın, yaşlıların yalnız yaşadığı veya uzun süre yalnız kaldığı evlerde faydalı olacağı umuluyor. Sistem güvende olması hedeflenen kişileri algılayabiliyor. Özellikle kamera yerleştirmenin hoş karşılanmadığı banyo gibi alanlarda, düşme gibi durumlardan haberdar olmayı sağlayabiliyor. Yine evde hırsız veya dolandırıcı gibi yabancı insanların olup olmadığını da tespit etmekte kullanılabiliyor. Özetlemek gerekirse aileler, kameraya ihtiyaç duymadan yalnızca modem aracılığıyla yaşlı bireylerin güvenliğini takip edebiliyor. Bu sayede yalnızca yaşlı bireyin güvenliği değil, mahremiyeti de sağlanıyor.

Araştırma ekibi sistemin kurulması için geliştirdikleri cihazın, yalnızca 30 dolar fiyatla piyasaya sürülebileceğini öngörüyor.

Görsel: DensePose