Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sadece Gölgedeyken Bağlanılabilen İnternetle Cilt Kanserine Karşı Koruma

Sadece Gölgedeyken Bağlanılabilen İnternetle Cilt Kanserine Karşı Koruma

Peru’da bir plaja yerleştirilen ve sadece gölgedeyken erişim sağlanabilen internet bağlantısı, insanları güneşten uzak tutarken, cilt kanserine karşı da bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

İnsanların güneşten daha fazla sevdiği tek bir şey varsa, onun da bedava kablosuz ağ bağlantısı olduğu varsayımıyla yola çıkılan proje için; Peru’daki Agua Dulce Plajı’na “Shadow- Wifi” (Gölgede İnternet) kulesi dikilmiş ve plaja gelen insanlar yar (beleş internet) ile ser (bronz ten) arasında çetin bir ikilemle karşı karşıya bırakılmışlar.

Happiness Brussells’in geliştirdiği sistem, Peru Kanserle Mücadele Derneği’nin desteğiyle hayata geçmiş. Plajın ortasına kurulan büyük, mavi bir kule, kendi gölgesi altında toplanan insanlara ücretsiz internet erişimi sağlıyor. Sistemin sahip olduğu sensör, tüm gün güneşin hareketini takip ederek, kablosuz ağ anteninin yönünü değiştiriyor ve insanların da mecburen gölgeyi takip etmeleri gerekiyor.

Kullanıcılar, ağa katılabilmek için ilk olarak, güneşin zararları ve cilt kanseri ile ilgili bilgilendiren bir sayfaya yönlendiriliyorlar. Aynı zamanda ağa bağlanan kullanıcıların güneşte ve gölgede ne kadar süre kaldıkları bilgisi Kanser Derneği’ne iletiliyor ve zamanla derneğin elinde çeşitli hesaplamalarda kullanabileceği bir veritabanı oluşuyor.

Proje, tüm günü plajda güneş altında geçiren insanları özellikle 12- 16 saatleri arasında güneşte kalmamaları konusunda uyarıyor ve insanların plajlardaki davranış biçimini değiştirmeyi umuyor.

“Shadow Wifi”ın, yakında San Francisco ve Yeni Zelanda ile başlayarak, dünyadaki diğer plajlara da kurulması planlanıyor.

Görsel; Youtube