Mimari fotoğraflar, insana özgü karmaşık duyguları ifade etmek söz konusu olduğunda çok etkili sonuçlar ortaya koyabiliyor. Mauel Pita çocukluk anılarının etkisiyle yalnız evleri fotoğraflamaya başlamış ve böylece yalnızlık duygusunu ele almıştı. Fransız fotoğrafçı Zacharie Gaudrillot-Roy ise bina fotoğrafları üzerinde düzenleme yaparak onlara yepyeni anlamlar yüklüyor.
Evlerin, mağazaların ve köşklerin ön cepheleri
Zacharie Gaudrillot-Roy, birkaç yıldır devam ettirdiği façades (cepheler) serisinin 3. bölümünde de bina fotoğraflarını manipule etmeye devam ediyor. Yalnızca ön cepheleri kalacak şekilde binaları fotoğraf karelerinden çıkaran sanatçı bu defa küçük evleri, mağazaları ve ihtişamlı köşkleri mercek altına almış. Fotoğraflardaki binalar, günün son ışıkları ve biraz da caddeyi aydınlatan sokak lambalarının ışığıyla görülebilecek kadar aydınlanmış. Yollar da binalar da ıssız.
Bilinmeyeni fotoğraf karelerinden silmek
Sokakta gördüğümüz binalar; içlerinde ne olup bittiğini, neler yaşandığını bilmediğimiz cephelerden ibaret. İçindekiler ise bizim için birer “öteki”. Bu gerçeği doğrudan aktarmak isteyen sanatçı da, zihnimizde yalnızca görebildiğimiz dünyanın imgesi kalacak ön cephelere odaklanıyor. Fotoğraflardaki binaların sakinlerini görmüyoruz, iç mekanlarıyla birlikte sakladıkları sırlar da ortadan kayboluyor. Fotoğraflar tekinsiz bir havaya sahip olsa da aslında bilinmeyeni gözlerimizden uzaklaştırıp tedirginliğimizi bozmayı amaçlıyor.
Sanatçıyı Instagram, Facebook ve Vimeo üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Zacharie Gaudrillot-Roy