Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kanada’nın Buz Kulübeleri

Kanada’nın Buz Kulübeleri

Richard Johnson'ın “Ice Huts” serisi, açık hava sergisini aratmayacak dış cephe süslemeleriyle Kanada’nın geçici kış kulübelerini belgeliyor.

Sıcaklıkların sürekli olarak donma noktasının altında kaldığı Aralık sonu ve Ocak aylarından itibaren, Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Kanada’nın kuzeyindeki su kütleleri donmaya başlıyor. Buz kalınlığı, 10 cm’i aştığında üzerinde yürümek güvenli hale geliyor ve 12-13 cm’i aştığında genellikle kar motosikletleri için güvenli sayılıyor. Buz kalınlıkları güvenli hale geldikten sonra bölge sakinleri, gruplar halinde göllere gidiyor. Örneğin Ontario’nun 744 km²’lik Simcoe Gölü, buz balıkçılığı için Kuzey Amerika’daki diğer göllerden daha fazla insanı çekiyor ve her yıl 4.000’den fazla kulübeyi ağırlıyor.

Buz üzerinde renkli fırça darbeleri gibi duran kulübeler

Tuval gibi uzanan bembeyaz kar ve buz kütlesi üzerinde, çoğu buluntu malzemelerden yapılmış renkli el yapımı yapılardan oluşan bu geçici topluluklar, Toronto merkezli mimari fotoğrafçı Richard Johnson’ın (1957-2021) dikkatini çekmiş. Sanatsal yapılardan geçici yapılara kadar yüzlerce yapıyı fotoğraflayan Richard Johnson, bu yapıları fotoğrafladığı dönemde küçük yapılardan her zaman etkilendiğini ifade etmiş.

Yüzlerce fotoğraftan oluşan Ice Hut serisisi, direklerin etrafına sarılan plastik brandalardan tek kişilik barakalara ve nispeten sofistike mini yapılara kadar mevsimlik topluluklara ait çeşitli malzeme ve tasarım seçeneklerini ortaya koyuyor. Johnson, her kulübenin bireysel kişiliğini, sakinlerinin kadraja girmediği kare formatta belgelemiş. Bir araçla buz üzerinde çekilebilecek kadar küçük olan bazı versiyonlar; birkaç kişiyi alabilecek yeterli alanıa, küçük bir sobayı ve temel erzakları barındırıyor. Ayrıca kulübelerin renkleri ve dış cephe süslemeleri de buz üzerinde bir açık hava sergisini aratmayacak türden.

Richard Johnson Gallery’nin internet sitesinde fotoğrafların baskıları satılıyor. Orada daha fazla fotoğrafı görebilirsiniz. Ayrıca galeriyi Instagram’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.

Görsel: Richard Johnson Gallery