Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Toplu Taşıma İçin Tasarlanmış Giyilebilir Hava Temizleyici

Toplu Taşıma İçin Tasarlanmış Giyilebilir Hava Temizleyici

Kevin Chiam'ın Londra Metrosu'ndaki hava kirliliğinden yola çıkarak tasarladığı Airtomo, 3B baskı giyilebilir bir hava temizleyici olarak toplu taşımaya temiz hava getiriyor.

Toplu taşıma; koku, gürültü, aşırı kalabalık, kişisel alan işgali ve insan kaynaklı pek çok saygısız davranış nedeniyle çoğu zaman işkenceye dönüşüyor. Endüstriyel tasarımcı Kevin Chiam ise tüm bunların ötesinde olayın görünmeyen yüzüne odaklanıyor. Chiam’in hedefinde toplu taşımada maruz kaldığımız hava kirliliği var. Bu nedenle su buharı kullanarak kullanıcının çevresindeki hava kirliliğini ortadan kaldırmak için tasarlanmış, Airtomo adlı 3B baskı giyilebilir bir hava temizleyici yaratmış.

Airtomo, bir çantaya, cebe veya ayakkabıya takılabilen küçük bir klipsli cihaz. Kişinin stilini tamamlayan hoş renk seçenekleriyle sunulmuş. Chiam cihaz için çalışan bir prototip yaratmış. Ayak bileği ve boyun bandı formunda başka versiyonları için de konseptler geliştiriyor.

Airtomo, doğayı taklit eden bir tasarım

Tasarım konusunda Kevin Chiam‘ı harekete geçiren şey ise özellikle Londra Metrosu’nun hava kirliliği olmuş. Tasarımcının araştırmalarına göre, Londra Metrosu’ndaki kirlilik seviyeleri, caddenin kenarındaki hava kirliliği seviyelerden 20 kat daha yüksek seviyelere varabiliyor.

Airtomo, atomize su buharını havaya püskürterek çalışıyor. Bu ultra ince su damlacıkları sisi, havadaki partiküllere bağlanıyor ve ağırlaşıp küme halinde yere düşmelerini sağlıyor. Partikül madde ile kastedilen, is gibi hava kirliliği yaratan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından büyük bir sağlık riski olarak tanımlanan mikroskobik partiküller. Bu noktada tasarımcı, biyotaklit yaklaşımını benimsediğini belirtmiş. Çünkü araştırmaları sonucu doğanın kirli havayı temizlemek için yağmur suyunu kullandığını keşfetmiş. Bu içgörü, zararlı parçacıklı maddeleri ortadan kaldırmak için atomize su kullanma fikrini doğurmuş.

airtomo

Hedef, istasyon duvarlarına yerleştirilecek Airtomo modülleri yapmak

Chiam, su buharının kullanıcının kıyafetlerini ıslatmayacak kadar ince olduğunu ve zemindeki kirlilik parçacıklarının daha sonra süpürülebileceğini de belirtmiş. Öte yandan temizleme işleminin somut ve algılanabilir olması için de gözle görülür bir spreyleme yapıyor.

Airtomo, bir mikro USB kablosuyla şarj edilebiliyor ve suyu bittiğinde kolayca doldurulabiliyor. Bir devre kartı, bir pil ve suyu ince damlacıklara atomize eden bir ultrasonik dönüştürücü disk ile birlikte 3B baskı parçaların kombinasyonundan oluşuyor.

Chiam kişisel hava temizleyicilerin ötesine geçmeyi de hedefliyor. Hava kalitesini iyileştirmek için yeraltı tren istasyonlarının duvarlarına yerleştirilebilen Airtomo modülleri yapmayı planlıyor.

airtomo

Görsel: Airtomo