Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Airbnb’de Saykodelik Yılan Ev

Airbnb’de Saykodelik Yılan Ev

Javier Senosiain’in organik mimari prensiplerine göre tasarladığı dev yılan yapı Nido de Quetzalcoatl, Airbnb'de ziyaretçilerini bekliyor.

Airbnb’deki çılgın konaklama deneyimlerine sürekli yenisi ekleniyor. Cadılar Bayramı’nda Kont Drakula’nın tabutunda, Wes Anderson temalı bir evde, Pantone’un açıkladığı yılın rengini temsil eden bir bahçede ya da LEGO evde kalma fikri şimdiye kadar yer verdiklerimizdi. Airbnb şimdi de Mexico City’nin kuzeyinde yer alan dev yılan şeklinde bir evi listeliyor.

Meksikalı mimar Javier Senosiain’in tasarladığı Nido de Quetzalcoatl (Quetzalcoatl’ın yuvası) adeta sürrealist bir yapı. Dev bir ejderhayla çevrili Budist tapınağı Wat Samphran’ı anımsattı bana. Organik mimarinin önemli bir savunucusu olan Senosiain, 5.000 metrekarelik düzensiz araziye yayılan yapıyı bu arazinin renklerine ve şekline uyum sağlayacak şekilde süslemiş.

Uzun yatay bir şekle sahip yapı, çoğu noktasında zeminle temas etmiyor. Dış cephesi yeşil, mavi, mor ve turuncu renk tonlarının bir kombinasyonuyla renklendirilmiş. Dolayısıyla ziyaretçileri rüya gibi, saykodelik bir ortama taşıyor.

Nido de Quetzalcoatl aslında bir mağara

Javier Senosiain, bu yapıyı aslında 50 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde bir mağarayı koruyacak şekilde tasarlamış. Bu mağara bölgenin düzensiz topografisinde sık karşılaşılan mağaralardan yalnızca biri. Ağzı açık bir yılanın kafasına benzeyen bölümüyle birlikte Senosiain için evin formuna ilham veren mağara bu olmuş. Araziye baktığında doğrudan bir yılan imgesi gören mimar, yapıya bir kuyruk ekleyip Quetzalcoatl adını koymaya karar vermiş. Quetzalcoatl, Toltekler ve Aztekler’deki adı “sakallı yılan” olarak anılan bir doğaüstü varlık ya da tanrı. Bu mitolojik karakter, Quetzalcoatl, Kolomb öncesi Mezoamerika uygarlıklarında oldukça önemli. Aztek metinlerine göre Quetzalcoatl, ölümün ve dirilişin, göksel suların ve rüzgarların tanrısı. Aynı zamanda bir yıldız tanrıdır ve sabah yıldızını temsil eder. Hatta Proto-Türk kültürü araştırmacıları, tüylü yılan sembolünün Türk geleneklerinde de bulunduğunu tespit etmiş.

Javier Senosiain‘in pek çok büyüleyici organik mimari çalışması var, mutlaka göz atmanızı öneririm. Kendisini Facebook sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Airbnb, Facebook
Manşet görseli düzenlenmiştir.