Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağaç Alfabesi

Ağaç Alfabesi

Katie Holten'ın New York ağaçlarının illüstrasyonlarıyla oluşturduğu New York City Tree Alphabet projesi kapsamında şehre gizli mesajlar dikilecek.

Rock alfabesi, marka alfabesi, LGBTQ alfabesi, moda alfabesi gibi çalışmalarda harflerin belli bir temaya göre nasıl yeniden tasarlanabildiğini gördük. Piet Mondrian stilinde, çöplerle yararatılmış, politikacıların imzalarından yapılmış, marka logolarından türetilmiş ve müzik efsanelerinin el yazılarından oluşturulmuş font tasarımları da oldukça ilham vericiydi. Katie Holten’ın New York şehrinin ağaçlarından hareketle geliştirdiği New York City Tree Alphabet de bu türden akıllara kazınacak bir iş.

New York City Tree Alphabet ile her ağaç bir harf

Katie Holten, New York City Tree Alphabet’i (New York Ağaç Alfabesi) yaratırken İngiliz alfabesindeki her harfe NYC’de bulunan farklı ağaçların illüstrasyonlarını atamış. Ağaç türünün baş harfi ile temsil edeceği harf örtüşecek şekilde bir sistem kurmuş. Örneğin “A” harfi “ash tree” (dişbudak ağacı) ile, “O” harfi ise “oak” (meşe ağacı) ile temsil ediliyor.

New York City Urban Field Station’ın sanatçı rezidansı programına katıldığı dönemde Katie Holten’dan “sanat, kentsel ekoloji, sürdürülebilirlik, doğa ve tasarımın kesişimi” üzerine keşifler yapması istenmiş. Holten’ın ağaç alfabesi de bu keşif sürecinin sonunda ortaya çıkmış. New York City Tree Alphabet artık ağaç koduyla gizli mesajlar yazmak isteyen herkesin ücretsiz olarak indirip kullanabileceği bir font. Ayrıca New York City Parklar ve Rekreasyon yetkilleri, bu alfabeyle yazılmış mesajları Nisan ayında parklara ve diğer kamusal alanlara gerçek ağaçlar ekerek yerleştirmeyi planlıyor. Bu nedenle New York sakinleri, proje için oluşturulan internet sitesi üzerinden mesaj önerilerini gönderebiliyor. Çoğunlukla “barış”, “hayal et”, “umut et” gibi mesajların ekilmesi öneriliyor. Ayrıca şiirler, aşk mektupları ve kısa hikayeler gönderenler de var. Bu arada projenin internet sitesinde dilediğiniz sözcüğü yazarak ağaç fontlarıyla nasıl göründüğünü test edebiliyorsunuz.

Katie Holten’ın çalışmalarını internet sitesi, Instagram’ı ve Twitter’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Alfabe, Çocuk Sanat Müzesi’nde ve ağaç dikme etkinliklerinde çocuklarla da paylaşılmış.

Görsel: Katie Holten