Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ABD’de Gişe Rekoru Kıran Sıfır Bütçeli Film

ABD’de Gişe Rekoru Kıran Sıfır Bütçeli Film

Yapımcı Christian Nilsson ve YouTuber Eric Tabach, Zoom üzerinden Unsubscribe isimli korku filmi çekerek pandemi sürecini fırsata çevirdi ve gişede bir numaraya yerleşti.

Normal şartlar altında gişe rekoru kıran bir filmden bahsettiğimiz zaman akıllara Steven Spielberg, Ridley Scott gibi yönetmenler tarafından yönetilen büyük prodüksiyonlu işler gelir. Ancak geçtiğimiz hafta gişede rekorlar kıran bir film tüm bu beklentileri alt üst ederek pandemi sürecindeki olumsuzlukları tersine çevirdi.

Zoom üzerinden çekilen film ile gişe rekoru kırmak

YouTuber Eric Tabach pandemi süresince sinema salonlarının kapalı kalması üzerine bir konuşma içerisindeyken aklına bir film çekip gişe rekoru kırma fikri geliyor. New York’ta yaşayan yönetmen, video gazeteci ve yapımcı Christian Nilsson ve oyuncu ve YouTuber Eric Tabach bu fikir üzerine bir araya geliyor. Tamamı Zoom üzerinden çekilen filmin oyuncuları da arkadaşları olunca hiç para harcamadan filmi çekmeyi başarıyorlar.

10 Haziran’da gösterime giren Unsubscribe isimli 29 dakikalık kısa korku filmi, ABD’de gişe rakamlarına göre vizyondaki filmleri sıralayan sitelerden biri olan Box Office Mojo’ya göre birinci sıraya yerleşiyor.

Filmin çekimleri masrafsız bir şekilde gerçekleştirildi

Fikir genel olarak masrafsız bir şekilde film çekip bunu bir sinema salonunda üst üste oynatıp gişe rekoru kırma hedefine dayanıyor. Salonda her seansta tüm biletleri alarak kapalı gişe filmlerini günün bir numarasına yerleştirmeyi hedefliyorlar. Tabii bunun için önce bir senaryoya, sonra oyunculara ve en nihayetinde filmi gösterebilecekleri bir salona ihtiyaç duyuyorlar.

Nilsson senaryoyu bir günde yazıyor. Unsubscribe korku filmi, bir video görüşmesi ile bir araya gelen beş YouTube kullanıcısının ansızın kabusa dönen gecesini konu ediniyor. Görüşmede yer alan tanımadıkları bir kişi gece boyu bir kabus olarak fenomenlerin üzerine çöküyor ve onlara korku dolu anlar yaratıyor.

Senaryonun ardından Eric oyuncu seçimleri için görüşmeler gerçekleştiriyor. Michelle Khare, Zach Kornfeld, Tyler Brash gibi YouTube ve TikTok fenomenlerinin yanı sıra  Ozark dizisinde ve I Am Legend filminde oynayan Charlie Tahan filmde rol almayı kabul ediyor. Beş gün boyunca süren çekimler Zoom üzerinden gerçekleştiriliyor ve herkes evinden film çekimlerine katılıyor.

Filmin çekimleri bitirilip düzenlenme kısmına geçildiğinde geriye sadece gösterilecek bir salon bulmak kalıyor. Ancak bu beklenildiği kadar kolay gerçekleşmiyor. İkili, uzun uğraşlar sonucunda Westhampton Beach’te yer alan bir salon ile filmlerini gösterime sokmak için anlaşıyor.

Unsubscribe 25,500 dolarlık hasılatla birinci sırada

Film endüstrisinde four wall distribution olarak adlandırılan bir sistem sayesinde bilet satışlarından elde ettikleri tüm gelir yeniden kendi ceplerine giriyor. Bu sistemde, sinema salonlarını belirli bir sürelik kiralayan ve filmini gösteren kişi hasılatı topluyor. Filmi gösterime sokan ve biletleri alan aynı kişi olduğu için biletlerden elde edilen kazanç Christian Nilsson ve Eric Tabach’a kalıyor.

Ekip, bu fikir doğrultusunda yarım saatlik filmin gösterim sayısını beş olarak belirliyor. Gösterimi sınırlı tutarak gerçekçi plandan çok uzaklaşmadan günlük 25 bin dolar hedefini aşmayı hedefliyor. Her bir koltuk 12 dolara satılarak 425 koltuklu salonda tek bir gösterimde 5,100 dolar hasılat elde ediliyor. Beş seans boyunca oynayan yarım saat uzunluktaki Unsubscribe, günün sonunda 25,500 dolarlık bir hasılat elde ediyor.

Tüm bu uğraşın sonunda smokinlerini giyen ikili Westhampton Beach’te yer alan salonda tüm biletlerin satıldığı seanslarda filmlerinin ön gösterimini gerçekleştirdi. Tabii tüm biletleri kendileri aldıkları için içerde kendilerinden başka kimse yoktu. Ancak günün sonunda Christian Nilsson ve Eric Tabach planladıkları hedefe ulaşarak Unsubscribe filmini ABD’de bir numaraya yerleştirmiş oldu.

Eric Tabach filmleri bir numaraya yerleştikten sonra tüm bu süreci nasıl gerçekleştirdiklerini anlatan bir de YouTube videosu yayınladı. Unsubscribe ise 10 Haziran’ın ardından gösterimden kalktı. Film, Vimeo On-Demand üzerinden de kiralanıp izlenebiliyor.

Görsel: Facebook