Drone kullanımı ve satın alınabilirliği bu yıl büyük bir artış gösterdi. Gerek kozmetik gerek ticari amaçla pek çok yeni tasarım ve ürün piyasaya çıktı. Bionic Bird gibi sadece eğlence amacı taşıyan ürünler büyük ilgi görürken DJI, Ghost gibi pazara ticari kullanım için drone geliştiren şirketler de yeni ve farklılaşmış ürünler sundu.
Bu yıl biz de drone’larla pek çok içerik hazırladık, yazı yazdık. Şimdi aklımızda kalan, öne çıkan işleri derleyerek neler yapıldığını görmek istedik. Böylece drone’larla neler yapılabileceğini görmenin de kolaylaşacağını düşünüyorum.
Dronlardan Oluşan Bir Müzik Grubu: Flying Robot Rockstars
Robotik alanında deneysel çalışmalar yapan Philadelphia’lı start-up KMel Robotics, programladıkları altı pervaneli robot helikopterler bir müzik grubu oluşturdu. Aslında kendilerine müzik grubu mu yoksa orkestra mı demeliyiz, siz izleyip karar verin.
New Yorklu sanatçı Katsu’nun Center for the Study of the Drone ile gerçekleştirdiği projede dronlara sprey boyaları taşımalarını sağlayacak bir donanım yüklenmiş. Ardından bu boyaları duvara püskürtebilmeleri için belli bir mekanizma kurulmuş. Böylece uzaktan kontrol edilerek çizimler -en azından fikir olarak- dron sayesinde insan olmadan duvara ya da tuvale aktarılabiliyor.
Twitter Cannes Lions’dan Drone ile Renkli Görüntüler Paylaşıyor
Twitter bu sene gerçekleşen Cannes Lions’a drone ile katıldı. İnsansız hava aracı olarak tanımlanan drone festival alanında geziyor ve festivaldeki kişilerin özçekim (selfie) videolarını Dronie adındaki Twitter hesabında yayınlıyor.
https://vine.co/v/MIiJwiLZF7X/
Drone Gözünden Pripyat ve Çernobil
Kazanın meydana geldiği alanın keşfi sırasında DJI, Phantom 2 model drone yardımıyla tüm bölgeyi gökyüzünden kaydetme imkanı buluyor. İnsanlığın yaşayamadığı bölgede yaklaşık 30 yıl sonra yükselen yeşili ve doğayı görmek böylece mümkün hale geliyor. Sovyetler Birliği döneminden kalan binaların, kazanın yaşandığı günden bu yana değişmemesiyle zamanın ilerlemediği, kimsesiz toprakları oluşturuyor Çernobil.
Açık Kaynak Kodlu Drone’lar için Linux Foundation Devreye Girdi
Bilgi paylaşıldıkça ve kullanılabilir hale getirdikçe değeri artıyor. Bu amaçla kolektif bir kuruluş olan Linux Foundation öncülüğünde açık kaynak kodlu Dronecode projesi başladı. Sonuçları ise ortak, paylaşılan ve açık kodlara sahip bilgilerle donatılmış olacak. Projenin amacı insansız hava araçlarının kullanımının yaygınlaşması ve üretiminin kolaylaşması.
Cirque du Soleil’in Drone’lar ile Dansı: Sparked
Sanatçı ruhlu drone’lara katılan son ekip ise Cirque du Soleil’in drone’ları oluyor. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ile ortak hazırlanan çalışmada drone’lar dijital koreograf eşliğinde kısa bir filmde rol aldı.
Koordinatları girip drone’lara nerede ne yapacaklarını belirleyip Enter tuşuna bastığınızda geri kalanı teknoloji yapıyor. İlk izlenim olarak böyle düşünebilirsiniz ancak her drone’un konumu saniyede 200 kez kontrol ediliyor. Herhangi bir görsel efekt de kullanılmadığı için gördüklerinizin tamamı o an o şekilde gerçekleşiyor.
LED’li Drone’lar ile Gökyüzü Tuval Oluyor
Uzun pozlama tekniğini dört kanatlı drone’lar ile birleştirdiğinizde ise Spaxels projesi doğuyor. LED ışıklarla kaplanmış drone’lar gökyüzünde uçarken hareketlerini kaydedip 8 kez hızlandırdığınızda anlamlı cisimler oluşuyor. Fotoğrafçılıkta bunu görüntüleri yakalamak için yine enstantaneyi kullanarak uzun pozlama yapmak gerekiyor.
Drone ile Havai Fişek Yolculuğu
Drone’lar bu kez havai fişek gösterisinde kullanıldı. Çekimlerde GoPro Hero 3 Silver kamera ve DJI Phantom 2 drone kullanıldı. 4 Temmuz’da Bağımsızlık Günü kutlamalarında çekilen görüntüler havai fişeklerin arasında görsel bir yolculuğa çıkmış hissi yaratıyor ve her açıdan görmemizi mümkün kılıyor.
Görsel; Dronecode (Manşet formatı için düzenlenmiştir.)