Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dronlardan Oluşan Bir Müzik Grubu: Flying Robot Rockstars

Dronlardan Oluşan Bir Müzik Grubu: Flying Robot Rockstars

KMel Robotics tarafından programlanan dronlar (insansız hava taşıtları) ve müzikleri.

Robotik alanında deneysel çalışmalar yapan Philadelphia’lı start-up KMel Robotics, programladıkları altı pervaneli robot helikopterler bir müzik grubu oluşturdu. Aslında kendilerine müzik grubu mu yoksa orkestra mı demeliyiz, siz izleyip karar verin.

Flying Robot Rockstars (Uçan Robot Rock Yıldızları) olarak geçen robotlar ilk canlı performanslarını USA Science and Engineering Festival‘da verdi. Bir hafta önce de aşağıdaki YouTube videoları yayınlandı.

Philip Glass ve John Cage gibi bestecilerle Kraftwerk, The Velvet Underground, Sonic Youth, Brian Eno gibi müzisyenlerin bazı eserlerinin de örnek gösterildiği “drone music” adlı sürekli tekrar eden nota, ses ve ton kümelerinden oluşan minimalist müzik türünün bünyesine bu sıradışı robotlar da katıldı denilebilir. Pilotsuz uçak anlamına da gelen drone türünün hakkını da bu anlamda tam anlamıyla veriyorlar gibi.

KMel Robotics’in kurucuları Alex Kushleyev ve Daniel Mellinger, 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde okurken James Bond melodisini çalan dört pervaneli robot helikopterler de programlamıştı. Altı pervaneli robot helikopterlerin ilk denemesi olarak nitelendirebileceğimiz bu robotların performansı da aşağıda yer alıyor.