Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1950’lerin Efsane Çizgi Romanı Strange Adventures ve Benzersiz Kapakları

1950’lerin Efsane Çizgi Romanı Strange Adventures ve Benzersiz Kapakları

Gökhan Yücel, dosyacılık analizleri eşliğinde bu kez DC Comics'in ilk bilim kurgu yapımı olan Strange Adventures'ın kapak çalışmalarını ele aldı.

Ana akım çizgi roman kültürü ve külliyatının başlangıcını 1930’ların Amerika Birleşik Devletleri olarak konumlandırmak mümkün. O günden bugüne kadar yayın hayatına devam eden DC Comics ve Marvel Comics, çizgi roman dünyasının iki dev şirketi niteliğinde. Elbette ki çizgi roman dükkanlarında tıpkı fanzin kültürü gibi bağımsız çizgi romanlar çizilmeye ve üretilmeye devam ediyor. Fakat bu iki şirket ve toplumsal perspektifte yarattıkları etki Büyük Buhran’a, 2. Dünya Savaşı’na ve toplumsal algı yönetimine dokunuyor.

Derya denizlerden oluşan çizgi roman dünyasında DC Comics’in bir yapımı var ki, dönemine ve mesajına göre diğerlerinden ayrılarak dikkat çekiyor. Strange Adventures, bu yayın evinden çıkan ilk bilim kurgu yapımı olma özelliğine sahip. Dönem dinamikleri ve kültürel etkileşimler içerisinde kurgulanan kapak tasarımları ise en az sayının içeriği kadar değer yaratıyor.

Soğuk Savaş dönemi Sovyetler Birliğindeki uzay temalı propaganda posterleri ve analog GIF araçlarından Fenakistiskop‘un tarih boyunca kullanım tekniklerini analiz eden Gökhan Yücel, Strange Adventures’ın kapak tasarımları ve kurgularını ele alan bir #dosyacılık zinciri oluşturdu. Bu çalışmayı, Gökhan Yücel’in izni ve önsözüyle Bigumigu’da yayınlıyoruz;

Çizgi-roman ve bilim kurgu edebiyatının ilişkisi Amerika’da çok eskilere dayanıyor.

Superman, Batman gibi kahramanların ev sahipliğini yapan DC comics’in 1950 yılında yayınlamaya başladığı Strange Adventures bu işin en önemli örneklerinden biri. 244 sayı boyunca devam eden serinin en garip yanlarından biri ise kapakları.

Her biri ayrı bir hikaye hakkında merakta bırakmayı amaçlayan, ama bakana da neyle ilgili olduğu hakkında hayal kurduran bu son derece enteresan kapakları sizler için toparladık.