Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SSCB’de Soğuk Savaş Dönemi Uzay Temalı Propaganda Afişleri

SSCB’de Soğuk Savaş Dönemi Uzay Temalı Propaganda Afişleri

Gökhan Yücel, Sovyetler Birliği'nin Ay'a ve uzaya yolculuk yarışında kullandığı propaganda afişleri derleyip Türkçe çevirilerini hazırladı.

Ülkelerin siyasi ve politik dünya düzeninde uzaya gitmesi ve bunu yapabilecek teknolojiye ait olduğunun ispatı büyük bir güç unsuru olmuştur. Ticaret, piyasalar gibi nispeten küçük ölçekli gayelerin üzerine çıkıp teknoloji ve bilimde de önemli gelişmeler kaydettiğini küresel dünyaya deklare etmektir aynı zamanda uzay çalışmaları. Soğuk savaş döneminde bu amaca ulaşabilecek iki ülke vardı. Ve SSCB, bunu büyük bir propaganda aracı olarak da kullanıyordu.

Tarihi kesitleri düzenleyerek ürettiği GIF’lerle hatırlayabileceğimiz Gökhan Yücel, bu kez de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin soğuk savaş döneminde yürüttüğü uzay çalışmalarında kullanılan propaganda afişleri derledi ve Türkçe’ye çevirdi. Bu çalışmayı, Gökhan Yücel’in izni ve önsözüyle Bigumigu’da yayınlıyoruz;

Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında 1950’li yıllarda zirveye ulaşan ‘uzay yarışı’ her ne kadar sonunda Amerika’nın zaferiyle bitmişse de başlangıçta kıyasıya bir mücadele vardı. Sovyetler Birliği tüm bu yarış boyunca bir çok ilk’e imza attı. 1957 yılında dünya çevresinde dönen ilk uydu (Sputnik 1), uzaya gönderilen ilk hayvanlar (önce Laika, peşinden Belka ve Strelka), ilk insan (Yuri Gagarin), ilk kadın kozmonot (Valentina Tereshkova) Sovyetler Birliği’nin akla ilk gelen başarıları. Tabii ki bu başarılar sadece kağıt üzerinde kalmadı, SSCB tarafından propaganda için de kullanıldı. Meşhur Sovyet propaganda posterlerinin bir kısmı bu uzay yarışı için yapılmıştı. Türkçe altyazılarıyla birlikte o posterlerden bir seçmeye yer veriyoruz.

Görsel; Gökhan Yücel, Twitter