Dünyanın dört bir yanında sanat, kitap, fotoğraf, ukiyo-e, illüstrasyon gibi alanlarda çok sayıda koleksiyon yüksek çözünürlüklü olarak taranarak internete açılıyor. Hatta orman sesleri, eski teknoloji sesleri gibi ses arşivleri de hızla artıyor. Biz radarımıza takılan tüm bu dijital arşiv haberlerini Bigumigu’dan size duyurmaya özen gösteriyoruz. Bu defa da 1.180 parçadan oluşan ilginç bir arşivle karşı karşıyayız. Bu arşiv, kök sistemlerini inceleyen çizimlerden oluşuyor.
Kökler Dünya’daki yaşamın devamı için hayati bir öneme sahip
Karadaki büyüleyici bitki yaşamı, yaratıcı insanlar için sınırsız bir ilham kaynağı. Binlerce kez çizilen bir günebakan çiçeğini ele alalım. Bu çiçek her sanatçının/çizerin kendi yorumuyla yeniden benzersiz bir tasvire kavuşuyor. Ve her şeye rağmen bitkilerin gizemi asla tükenmiyor. Genel olarak alglerden (su yosunları) evrimleşen bu canlılar, karaya başarılı bir şekilde adapte olarak önemli besinleri ve suyu emmek için yer altına yayılan köklerinin üzerinde yükseliyor. Dolayısıyla gizemin önemli bir kısmı da yer altında.
Bu iplik gibi toprağın içine yayılan ağlar, bitkilerin büyümesinden ve sağlığından sorumlu olduğu gibi makro boyutta da önemli faydalar sağlıyor. Örneğin erozyonu önlemeye yardımcı oluyor ve havadaki karbonu yakaladığı için gezegen genelinde yaşamın devamı için çok önemliler. Çizimlerde verilen ölçülerde de görebileceğiniz üzere bazı bitki kökleri 1 metreye yakın mesafelere yayılıyor.
Bu çizim arşivi, botanikçi Erwin Lichtenegger ve Lore Kutschera’nın ortak bir projesi. İkili, saklı bir hazine gibi toprağın altında kalan bu sistemlerin gücünü ve güzelliğini; çalıların, ağaçların, yabani otların ve tarımsal mahsullerin ayrıntılı çizimleriyle kutluyor. Hollanda’daki bir devlet üniversitesi olan Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi tarafından dijitalleştirilen arşiv, Avusturya’da yürütülen 40 yıllık bir araştırmanın meyvelerinden biri. Bu araştırma, gelişmiş bitkinin yetiştirilmesini ve dikkatli bir şekilde topraktan alınmasını konu alıyor.
Arşivin tamamını Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nin internet sitesinde görebilirsiniz. Bilimsel işlevleri bir yana estetik açıdan dahi harika görünüyorlar. Bu tür arşivler ilginizi çekiyorsa, Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi tarafından ücretsiz olarak internete açılan bitki ve hayvan illüstrasyonu arşivine de göz atmanızı öneririm.
Görsel: Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi