Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gelecek Dile Gelirse…

Gelecek Dile Gelirse…

Itau Unibanco, yıl sonu filminde geleceği konuşturuyor ve iyi bir gelecek için bugün nasıl yaşamamız gerektiğine dair önemli bir mesaj veriyor.

Brezilyalı banka Itaú Unibanco, yayınlanır yayınlanmaz sosyal medyada büyük beğeni toplayan yeni filminde geleceği konuşturuyor. “Ben Geleceğim” (Eu sou o futuro) ismini taşıyan yıl sonu filmi, bugün yaptıklarımızı geleceğimizi nasıl şekillendirdiğinde dair etkileyici bir film.

Sao Paulo merkezli reklam ajansı Africa tarafından yaratılan film; aslında 2015 yılında başlayan bir üçlemenin son halkası. 2015 yılındaki filmde dijitalleşen dünya içerisindeki insan ilişkileri ele alınıyordu. 2016’da ise bu dijitallik içinde yaşadığımız her anın tadını çıkarmaya odaklı bir film geldi. Son film ise insanların gelecek korkularına ve oraya odaklanırken bugüne özen göstermemelerine değiniyor. Yani önce dünyanın yaşadığı değişimi anlatıp bugünü ele aldıktan sonra geleceğe bakan bir üçleme karşımızdaki

İyi Bir Gelecek İçin Bugün İyi Yaşa

Daha önceki 2 filmde olduğu üzere yine Oscar-adaylı Brezilyalı oyuncu Fernanda Montenegro tarafından seslendirilen 90 saniyelik film; insanların geleceğe bakışlarını ve ona ilişkin korku ve endişelerini bizzat geleceğin sesinden anlatıyor. “Zamanın başlangıcından beri benden korktunuz.” diyerek başlıyor film. Sonra da bu korkunun yersizliğine değiniyor zira geleceğin tek başına bir yaratma, deneyimle veya üretme gücü yok. “Bunu yapan sizsiniz.” diyor gelecek, “Ben sadece bugün yaptıklarınıza bakabilirim ve doğru seçimi yaptığınızı umabilirim.”

Forrest Gump’ın uçuşan tüy sahnesinin tatlı melodisiyle ilerleyen filmin dış sesi çok etkileyici. Görsellerin güzelliğiyle birleştiğinde film; bugünü iyi  yaşamaya dair bir kutlama sanki. “Bugün sev, senden farklı olanlara bugün saygı göster, ancak bu şekilde gelecekte barışa ulaşabilirsin.” diyor film. Barışın, mutluluğun, iyi yaşamın sırrının bugün doğru olanı yapmakta yattığını vurguluyor. Bunu yaparken de dünya gündeminin can alıcı konu ve sorunlarına yumuşak göndermeler yapıyor. Hoş görü, ırk, engelliler, eşcinsel hakları, ayrımcılık, kültürel uçurumlar, farklılıklar, yalnızlık, yaş gibi pek çok tema filmin akışı içinde yer alıyor.

Film, geleceğin Brezilyalılara – ve dünyanın geri kalanına- verdiği önemli bir mesajla sonlanıyor: “Sizler benim avucumun içinde değilsiniz, tam tersi aslında, ben sizin ellerinizdeyim.”  Doğru, bugün her şeyi yıkıp yarın mutlu bir dünya olacağının hayalini kurmak saçma… Eğer huzurlu ve güzel bir gelecek istiyorsak, bugün ne yaptığımıza bir kez daha bakmak gerekiyor.

gelecek_itau-unibanko_africa_i-am-the-future_bigumig gelecek_itau-unibanko_africa_i-am-the-future_bigumig gelecek_itau-unibanko_africa_i-am-the-future_bigumig gelecek_itau-unibanko_africa_i-am-the-future_bigumig gelecek_itau-unibanko_africa_i-am-the-future_bigumig

Marka Mesajı Yok

Film çok güçlü bir film. Bu gücün bir nedeni de reklam kokmaması zira “Mutlu yıllar” mesajıyla sonlanırken giren banka logosu haricinde, içerisinde bankaya dair hiçbir şey yok; ne paralarını gelecek için biriktiren insanlar,  ne bankanın sağladıklarıyla ev alanlar… Film sadece yaşamın içinden güzel anlar içeriyor, “Evet, ya!” dedirten güzel bir şiir gibi. En sondaki “Mutlu bir 2018” yazısından sonra sayacın 2019, 2020 diye ilerlemesi ve geleceği ima etmesi de hoş bir detay.

Uruguay’ın çeşitli şehirlerinde çekilen film; yayınlanır yayınlanmaz sadece bankanın kanalı üzerinde 3 gün içinde 20 milyon izleyiciye ulaştı. Bu da filmin doğru yerlere temas ettiğinin bir göstergesi.

Künye:

Reklamveren: Itau Bank
Reklam Ajansı: Africa
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Sergio Gordilho
Yaratıcı Yönetmen: Otavio Schiavon, Jeferson Rocha
Reklam Yazarı:  Everton Behenck
Sanat Yönetmeni: Edson Rosa
İnovasyon ve Yaratıcı Araştırma: Andreia Rocha, Eduardo Berardinelli, Asaph Luccas
Müşteri İlişkileri: Ana Hasegawa, Tariana Cruz,  Bruna Motta & Rebeca Coelho
Medya: Luiz Fernando Vieira, Francisco Custodio, Beto Lima, Caroline Tanzillo, Gabriel Tardelli, Brunna Sa, Paula Rumachella, Jade Moura
Planlama: Rodrigo Maroni, Marina Pires, Rafael Camilo, Felipe Nogueira, Bruno Schwarzschild, Leonardo Juhasz
Ajans Yapımcısı:  Rodrigo Ferrari, Tais Olhiara, Ian Inglez
Yapım Şirketi: Saigon
Yönetmen: Vellas
Yönetici Yapımcı: Marcelo Altschuler, Carol Pessini
Görüntü Yönetmeni: Pierre Kerchove
Sanat Yönetmeni: Marcelo Reginato
Kurgu: Beto Araujo
Finishing: Fabio Abreu
Post Prodüksiyon: Nash Production
Post Prodüksiyon Koordinatörü: Virgini Fares
Ses Yapım: Antfood
Ses Yapımcısı: Lou Schmidt, Pedro Botsaris, Wilson Brown, Vinicius Nunes
Müzik:  Forrest Gump Feather theme, Alan Silvestri
Dış Ses: Fernanda Montenegro
Müşteri Onayı: Eduardo Tracanella, Thiago Cesar Silva, Leticia Banheti &  Mariana Carvalho

Görsel: Vimeo