Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hem Klasik Hem Elektronik Bir Enstrüman: Flux

Hem Klasik Hem Elektronik Bir Enstrüman: Flux

Ürün tasarımcısı Andrea-Alexandra Radulescu'nun tasarladığı Flux ile elektronik müzik aletlerine klasik bir yaklaşım sergilemesi ona 2017 Red Dot Tasarım Konsepti ödülünü kazandırdı.

Elektronik enstrümanların müzisyenlere daha geniş kontrol alanları ve dereceleri sağladığı söyleniyor. Bir enstrümandan klasikken duyacağınız sesin perde aralığı elektronikte genişliyor. Fakat müzisyenlerin çoğu elektronik bir enstrümandan çıkan sesi kişisel hissedemiyor. Elektrik sinyallerinin belki de elektronik bir ortamdan geçerek bir sese dönüşmesi ve bu dönüşüm esnasında bazı sesleri yitiriyor oluşu onları bu seslere ve yaptıkları müziklere yabancılaştırıyor.

Andrea-Alexandra Radulescu‘nun mezuniyet projesi olarak tasarladığı Flux ise elektronik seslerin enstrümantal kontrolü için yapılmış dokunsal jestlere dayalı bir enstrüman. Bununla birlikte, Flux elektronik alete hareket kontrolünü getiriyor, müzisyenlerin kendi kişisel dokunuşlarını ve müzik seslerini doğal kılmaya yardımcı olan kusurları eklemelerine izin veriyor. Flux, doğal bir his vermek adına ahşaptan üretiliyor. Flux’ın üzerinde bulunan dokunmatik yüzey; düğmeler ve parmaklarınızın konumundan açıya, hatta jestlere kadar her şeyi kaydediyor. Flux akustik bir enstrüman çalıyormuşsunuz hissi uyandırıyor gerçekten de deneyenlerde. Genç tasarımcı ayrıca bu ürünüyle sadece okuldan mezun olmakla da kalmadı, 2017 yılında Red Dot Tasarım Konsepti Ödülünü kazandı.

Jestlerinizi Tanıyan Elektronik Enstrüman

Genç tasarımcı projeyi tasarlarken şekil, materyal, ergonomi gibi bir üründe olması gereken önemli 3 detayı derinlemesine araştırmış. Klasikleşmiş akustik enstrümanlardan esinlenerek yaratmış Flux’ı. Yaptığı araştırma sonuçlarına göre, akustik enstrümanlar müzisyenin kendisini virtüöz gibi ifade etmesine olanak tanıyan gerçek bir jestsel repertuara sahipmiş.

Elektronik enstrümanların aslında önemli birer görevi var müzikte. Elektronik müziğin enstrümantal olarak çalınmasına izin vermenin yanı sıra, iki dünyayı bir araya getiriyor onlar: enstrümantalistler ve elektronik müzik sanatçıları. Andrea-Alexandra Radulescu’nun da Flux ile amacı doğaçlama, klasik enstrümanla girilen diyaloglar gibi müziğin önemli detaylarının hala hayat bulmasını sağlamak.

Görsel: Vimeo, Andrea-Alexandra Radulescu
Manşet görseli düzenlenmiştir.