Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kuşların Uçarken Geride Bıraktıkları Mesajlar

Kuşların Uçarken Geride Bıraktıkları Mesajlar

İspanyol fotoğrafçı Xavi Bou, yüzlerce fotoğraf karesini birleştirerek kuşların uçuş sırasında yarattığı akışı görselleştiriyor.

İspanya merkezli fotoğraf stüdyosu La Crin‘in kurucularından Xavi Bou, ilgi çekici bir çalışmaya imza attı. Barselona’da yaşayan Bou, profesyonel fotoğrafçılık kariyerine moda ve reklam çekimleri ile başlamış. Doğada görmediğimiz farklı perspektifleri öne çıkarmak amacıyla başlattığı çalışmasında, doğa fotoğrafçılarından farklı olarak kuşların birkaç saniye içerisinde oluşturduğu büyüleyici hareketlere odaklanmış.

Çocukluğunda dedesiyle çıktığı uzun doğa yürüyüşlerinde kuşların hareketlerine ilgi duymaya başlayan Xavi Bou, kuşların uçarken oluşturduğu fark edilmeyen çizgileri gözler önüne koyuyor. Ornitographies adını verdiği çalışmalarında, kuşların saniyeler içerisindeki hareketlerinin yüzlerce fotoğrafını çeken Bou, bu kareleri birleştirerek akıcı ve devamlı bir uçuşu gösterme fırsatı sunuyor.

Günümüze taşınan kronofotografi

Ornitography ile 19.yy’da geliştirilen kronofotografi tekniğini ilerleterek birkaç saniyelik kanat çırpma anlarını aynı karede dondurmayı başarmış. İlk başta uzun pozlama tekniğiyle hareketleri yakalamaya çalışmış ancak görüntüler bulanık olmuş. Bu sebeple birçok kareyi yakalayıp birleştirme yöntemini kullanarak kronofotografi tekniğini ilerletmiş. Bazı çalışmalarında tek bir kare üretebilmek için 600’den fazla fotoğraf kullanması gerekmiş. Xavi Bou bu çabasından bahsederken, bizi küçük bir çocuğun masum ve meraklı bakışlarından dünya perspektifine ortak olmaya davet ediyor.

Martıların uçuş rotalarını Adobe After Effects ile görüntüleyen Parker Paul’un benzer bir çalışmasına da önceden yer vermiştik. Kuşların gizemli hareketleriyle tanınmak için ipucu bıraktıklarını da belirten Xavi Bou’yu Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Görsel: Ornitographies