Google’ın 2009 yılında self-driving car project (kendi kendine gidebilen otomobil projesi) olarak başlattığı Waymo, Web Summit’in 1. gününde tamamen kendi kendine trafiğe çıkabileceğini duyurdu. 2015’te Google X’in başındaki Astro Teller’dan, 2016’da da projenin CTO’su Chris Urmson’dan dinlediğimiz Waymo, sürücüsüz otomobillerin gelebileceği son noktaya ulaştığını müjdeledi. Geçtiğimiz yıl sonunda Google ve alt şirketlerinin yeniden yapılanmaya giderek tüm şirketlerin çatısı olan Alphabet’in kurulmasıyla, Waymo da bir proje olmaktan çıkıp şirkete dönüştü. Waymo’nun CEO’su John Krafcik de yeni araçlarıyla birlikte Web Summit’in ana sahnesindeydi.
Otomasyonlu sürüş deneyimi insanın en etkin olduğu kurgudan aracın her şeyi kontrol etmesine uzanan 5 seviyeli derecelendirme sistemiyle ölçülüyor. Dönüşlerde rehberlik yapan sistemler 1. seviyeyi oluştururken Tesla’nın Autopilot yazılımı 3. ve 4. seviyelerde yer alıyor. Bu sürücünün kritik durumlarda kontrolü ele aldığı senaryoyu temsil ediyor. 5. seviyede ise araç her şeyi kendi kendine yapıyor. Krafcik’in duyurusuyla Waymo’nun 5. seviyeye geldiği ve test sürüşlerinin de birkaç aydır ABD’nin Arizona eyaletinin Phoenix şehrinde sürücü koltuğunda kimse olmadan yapıldığını açıkladı. Waymo dahil bugüne kadarki tüm sürücüsüz otomobil yolculuklarında bir kişi her zaman direksiyonda güvenlik amacıyla oturuyordu. Phoenix’teki sürüşler bu özelliğiyle de tam anlamıyla 5. seviye otomasyonu gerçekleştiriyor.
Deneme sürüşleri birkaç ailenin gönüllü katılımıyla gerçekleşmiş. Onları işe, okula, spora götürmüş. Ve tüm yolculuk boyunca Waymo’ya hiçbir insan müdahalede bulunmamış. Her şeyi Waymo halletmiş. İnsanlığa bu derece fayda sağlayan ve A noktasından B noktasına kendi kendine götürebilen Waymo’nun en verimli kullanılacağı alan olarak ise araç paylaşım sistemleri belirlenmiş. Çünkü kendi kendine yolculuk edebilen Waymo’nun garajda beklemesi mantıklı bir çözüm olarak görülmemiş. Bu nedenle de Waymo yöneticileri araç paylaşım sistemi geliştirmiş. Belirli bir bölgeyle ilgilenen belirli sayıda Waymo trafiğin büyük yükünü kaldırabilecek güçte. Waymo araç tercihi olarak ise Fiat Chrysler ile anlaşarak Pacifica modeli üzerinde çalışıyor.
Bu araç paylaşımının ücretlendirmesi, aracın kriz anında nasıl davranacağı gibi sorular yanıtsız kalsa da Waymo’nun insan faktörünü ortadan kaldırmayı başarmış olması geleceğin vadettiklerini günümüze taşımaya yetiyor.
Görsel: Bigumigu