Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Airbnb, Samara Projesiyle Şehir Planlaması Alanına Adım Atıyor

Airbnb, Samara Projesiyle Şehir Planlaması Alanına Adım Atıyor

Airbnb, göç veren ve gittikçe boşalan kasaba ve köyleri turizm açısından canlandırmak için Samara tasarım stüdyosunu kurdu.

Ev paylaşım ve kiralama servisi Airbnb, şirketin geleceğini düşünerek geçtiğimiz hafta önemli bir hamle yaptı. Şehir planlamacılığı ve tasarım alanına giriş yaptığını duyuran Airbnb, bu amaçla Samara‘yı kurduklarını açıkladı. Samara’nın ilk projesi ise Japonya’nın küçük bir kasabasındaki tahta barakalar inşa etmek ve bu küçük kasabayı turizm açısından canlandırmak oldu.

Samara tasarım stüdyosu, temelde Airbnb’nin ürün yelpazesini genişletmek ve kullanıcı portföyünü genişletmek için yaptığı bir hamle. Bu hamlenin şirkete uzun vadede büyük getirisi olacağını söyleyebiliriz. Japonya’da yürütülen proje, ülkenin kırsal kesiminde, Tsuyama Okayama’da yaşayan yaşlı bir kadından ilham alınarak başlatılmış. Kadının Airbnb’de verdiği ilan ile yaşadığı küçük kasaba bir süre sonra turistlerin dikkatini çekmeye ve onlar için bir uğrak yer haline gemeye başlamış. Yani yaşlı kadın, kendi imkanları dahilinde minyatür bir turizm ekonomisi yaratmayı başarmış.

Böylece, küçük kasabalardaki potansiyelin farkına varan Airbnb, buraya konsept tasarımdaki ev projesini hızla yaşlanan bir nüfusa sahip olan ve gençlerin büyük şehirlere göç etmesiyle birlikte gitgide boşalan Tsuyama Okayama kasabasına götürmeye karar vermiş. Kasabadaki terk edilmiş 8 evi inceleyen Airbnb; Sou Fujimoto, Atelier Bow-Wow, Kengo Kuma, Shigeru Ban gibi mimarlardan konsept tasarımda evler yaratmalarını istemiş.

Hotel ya da hostel olarak kullanabilecek Yoshino Cedar House ismindeki tahtadan evlerde; oturma odası, mutfak, banyo ve konaklayan herkesin bir arada yemek yiyebilmesi için 5 metre uzunluğunda bir yemek masası yer alıyor. Airbnb, yabancılara güven duymak ve misafirperverlik konularını bu yaklaşımla yeniden tanımlamak istiyor. Projeyi ilerleyen günlerde farklı ülkelerdeki kasaba ve köylere de yaymayı planlayan Airbnb, Samara’nın yalnızca şehir planlaması için değil yazılım ve donanım konusunda da kullanıcılara destek vereceğini belirtiliyor.

Görsel: Edward Caruso