Tasarım platformu What Design Can Do (WDCD), IKEA Vakfı ve SECRID ile iş birliği yaparak Ocak 2024’te Redesign Everything Challenge’ı (Her Şeyi Yeniden Tasarlama Mücadelesi) başlatmıştı. Bu iş birliğinin amacı, bir tasarım seferberliği yaratmaktı. Yarışma, finalistlerin fikirlerini ölçeklendirmelerine ve dünya üzerindeki etkilerini genişletmelerine yardımcı olacak 5.000 Euro’luk bir ödüle ve geliştirme eğitim paketine erişmesiyle artık daha da heyecan verici yeni bir aşamaya geçiyor.
Tasarım, iklim eylemi ve girişimcilik alanında önde gelen on uzmandan oluşan uluslararası bir jüri kazananları belirledi. Bu jüride; Sunny Dolat (kurucu, Nest Collective), René van Geer (kurucu ortak, SECRID), Daniel Freitag (kurucu ortak, Freitag) bulunan ) ve Emy Bensdorp (kurucu, Claybens) gibi isimler yer alıyordu. Hem çevrim içi hem de yüz yüze görüşen jüri, yüksek potansiyele sahip 33 adaydan oluşan kısa listeden 11 kazananı seçti. Kazanan projeler, yarışmanın dört kriteri olan “etki”, “tasarım ve yaratıcılık”, “fizibilite ve ölçeklenebilirlik” ile “ekiplerinin ve ağlarının gücü” ekseninde beklentileri aşan işler olarak belirlendi.
Kazanan projelerin odak noktaları; sosyal adalet, iklim adaleti, biyomateryaller, ekosistem restorasyonu ve yerel çözümler
Redesign Everything Challenge dünyanın en yaratıcı iklim çözümlerini aramak amacıyla başlatıldı. Adaylar arasında; yerel gıda sistemlerini canlandıracak mahalle girişimlerinden, ihtiyaç sahibi toplulukları destekleyen güneş enerjili yeniliklere kadar çok çeşitli fikirler ve start-up’lar yer aldı. Kazanan projelerin çoğu biyomateryallerden nasıl yararlanılabileceğini gösterdi. Bu projeler, geleneksel malzemeleri ve süreçleri yeniden tasarlayarak atıkları ve tüketimi azaltan sürdürülebilir alternatifler sunuyor. Bu yaklaşım, tarımsal endüstriyel meyve atıklarından üretilen devrim niteliğinde bir biyomateryal olan Celium (Meksika), elektronik endüstrisini büyütülebilir ve gübrelenebilir hale getirecek şekilde yeniden tasarlayan Electric Skin (Fransa), Co-Culturing Rituals (Birleşik Krallık) gibi projelerde görülebilir. Yara iyileşmesi, cilt onarımı ve cilt bakımında potansiyel uygulamalara sahip fotosentetik simbiyotik malzemeyi kullanan yenilikçi proje ve Cellsense (Amerika Birleşik Devletleri), etik işgücü uygulamalarını desteklemek için otomasyonu kullanarak algleri ve selülozu boncuklara dönüştürüyor.
Kazanan diğer projeler biyolojik çeşitlilik ve ekosistem restorasyonu için doğadan ilham alan çözümlere yöneldi. Bu girişimler doğadan öğrenmeye ve ekosistemleri onarmak ve yenilemek için biyolojik yeniliklerden yararlanmaya odaklanıyor. Bu, lezzete odaklanarak biyoçeşitliliği, topluluğu yeniden inşa etmeyi amaçlayan ve bu yolla İspanyol gıda sistemini canlandıran A Bite of Extinction (İspanya) projesi, modüler bir biyo-çimento resif yapısı olan Reef Rocket (Amerika Birleşik Devletleri) gibi projelerde görüldü. Forest Guard (Türkiye), duyusal monitörler ve makine öğrenimi algoritmaları aracılığıyla orman yangınlarını tespit eden yenilikçi bir tasarım olarak kazananlar arasında. Nadir yerli bitkilerin çimlenmesine yönelik göçebe bir fidanlık olan Germinatorium (Brezilya) da etkileyici işlerden biri.
Jüriyi etkileyen diğer projeler tasarımın sosyal adalet ve iklim adaleti açısından rolünü vurguladı. Bunu, suyun kıt olduğu yerlerde yeniden kullanılabilen pedler için bir temizlik seti olan Looop Can (Birleşik Krallık), topluluk öncülüğünde tasarım, ileri dönüşüm ve küresel tekstil aracılığıyla sürdürülebilirliği teşvik eden kâr amacı gütmeyen öncü bir kuruluş olan Revival (Gana) gibi kazananlarda görmek mümkün. Yine Delhi’deki düşük gelirli yerleşimler için sürdürülebilir bir kentsel havalandırma girişimi olan Breathe Easy (Hindistan) bu doğrultuda üretilmiş projelerden biri.
WDCD’nin kurucu ortağı ve kreatif direktörü Richard van der Laken’ın açıklamaları ise şöyle: “Redesign Everything Challenge’ın kazananları; tasarımın iklim etkilerini ele alma potansiyelini ortaya koyuyor. Bu projeler yalnızca iklim sorunlarına yenilikçi çözümler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda başkalarına neyin mümkün olduğunu yeniden hayal etmeleri için ilham veriyor. Bu ekiplerin gösterdiği yaratıcılık ve bağlılık, jüriyi ve What Design Can Do ekibini etkiledi.”
IKEA Vakfı Gezegen Başkanı Liz McKeon şunları söylüyor: “Tasarım, gezegenimizin en büyük zorluklarının üstesinden gelmek için güçlü bir araçtır. What Design Can Do ile uzun vadeli iş birliğimiz, şimdiye kadar altı yarışmayı kolaylaştırdı, 115 ülkeden 9.024 katılım sağladı ve toplamda 28,7 milyon sermaye sağlayan 78 kazananla sonuçlandı. Bu yarışmalar iklim değişikliği, sağlık, refah ve sosyal eşitlik gibi küresel sorunlara yönelik yenilikçi, tasarım odaklı çözümleri ateşledi. Bu, tasarımcıların vizyoner fikirleri insanlar için önemli olan etkili eylemlere dönüştürerek pratik çözümler yaratabildiklerini kanıtlıyor. Tasarım Ne Yapabilir?, bu çözümleri teşvik etmede ve yükseltmede çok önemli bir rol oynuyor ve küresel zorlukların ortasında bile olumlu değişim için muazzam bir potansiyelin bulunduğunu gösteriyor. Bu muhteşem sonuçlardan büyük gurur duyuyoruz ve desteklemeye devam ettikleri olağanüstü çalışmalardan ilham alıyoruz.”
Kazananları neler bekliyor?
Bundna sonraki aşama; kazanan her fikri güçlendirmek, potansiyel etkisini derinleştirmek ve fikirlerini eyleme geçirmek için çalışmak. Kazanan on bir takımın tamamı 5.000 € finansman alacak ve bir hızlandırıcı programa erişim sağlayacak. Bu program, bir hafta süren tasarım sprintiyle başlıyor. Kazananlar, uygulanabilir bir iş modeli geliştirmekten etki değerlendirme ve ağ oluşturmaya kadar projelerini başarıya ulaştırmak için ihtiyaç duydukları çeşitli beceriler konusunda mentorluk alabilecek. Değerli teşhir ve tanıtımla birleştirilen program, yeni ekonominin düşünürleri, uygulayıcıları ve yaratıcıları için benzersiz bir destek sağlayacak şekilde tasarlanmış.
Bir hafta sürecek eğitim kampının sonunda kazanan 11 proje, 5 Temmuz’da Amsterdam Muziekgebouw’da What Design Can Do Live’ın ana sahnesine çıkacak. Burada projelerini kamuoyunun yanı sıra sektör uzmanlarından oluşan bir panelde sunacaklar. Etkinlikte, ilgilenen tarafların kazanan tasarımcılarla bağlantı kurabileceği özel bir sergi ve ağ oluşturma oturumu gerçekleştirilecek. WDCD Live ile ilgili detayları ise buradan inceleyebilirsiniz.
Kazananlar
Kazananların tam listesi aşağıdaki gbi. Bu projeleri daha sonra tek tek detaylı olarak da haber yapacağız.
1 – A Bite of Extinction (İspanya)
2 – Looop Can (Birleşik Krallık)
Suat Batuhan Esirger’in bu projesine birkaç ay önce yer vermiştik:
Suat Batuhan Esirger’den Yangını Ultra Erken Tespit Eden Sistem
4 – Co-Culturing Rituals (Birleşik Krallık)
8 – Reef Rocket (Amerika Birleşik Devletleri)
11 – Cellsense (Amerika Birleşik Devletleri)
Görsel: WDCD