Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Döngüsel Tasarım Yarışması: Redesign Everything Challenge

Döngüsel Tasarım Yarışması: Redesign Everything Challenge

What Design Can Do ve IKEA Vakfı iş birliğiyle düzenlenen küresel yarışma "Redesign Everything Challenge", tüm tasarımcıları iklim krizine karşı yaratıcı çözümler geliştirmeye davet ediyor.

Tasarım platformu What Design Can Do (WDCD), IKEA Vakfı ile cesur bir iş birliği yaparak Redesign Everything Challenge’ı (Her Şeyi Yeniden Tasarlama Mücadelesi) başlattı. Bu iş birliğinin amacı, bir tasarım seferberliği yaratmak. 17 Ocak’ta başlayan ve 13 Mart 2024’e kadar sürecek olan bu etkinlik, WDCD’nin IKEA Vakfı ile birlikte düzenlediği beşinci “Climate Action Challenge” (İklim Eylem Mücadelesi). Mücadele, dünya çapında vizyon sahibi tasarımcıları döngüsel bir dünyayı sıfırdan yeniden tasavvur etmeye ve çığır açıcı fikirler sunmaya çağırıyor.

Kazananları neler bekliyor?

Bu mücadeleye uygun bir fikriniz ya da projeniz varsa, 13 Mart 2024’e kadar buradan çevrim içi olarak katılabilirsiniz. Yarışmanın kazananları, tasarımlarının gerçeğe dönüştüğünü görecek ve ayrıca da 5.000 Euro fon kazanacak. Bu ödüllerin yanı sıra projelerini güçlendirmek üzere uzmanlardan çevrim içi olarak mentorluk eğitimleriı almaya hak kazanacak. Kazananlar ayrıca What Design Can Do etkinliklerinde konuşmacı olma fırsatına da sahip olacak.

Geçtiğimiz yılların kazananlarına şuradan ve aşağıdaki videodan göz atabilirsiniz. Ayrıca bu haberdeki görseller de geçtiğimiz yılın kazananlarının işlerini gösteriyor.

Yarışmaya katılmayı düşünmeyip sadece gelişmelerden ve kazananlardan haberdar olmak isteyenler, şu hesabı takip edebilir.

Etkinlik, döngüsel ve yenileyici çözümlere duyulan ihtiyacı vurguluyor ve şu soruyu yanıtlamayı amaçlıyor: “Tasarımcılar adil ve döngüsel bir geleceğe geçişte nasıl bir rol oynayabilir?” Tasarımcıları “radikal hayal güçlerini” kullanmaya; gıda, moda ve ambalaj, inşaat, mobilite, dijital hizmetler veya elektronik sektörlerindeki krizlerle mücadele eden yaratıcı çözümler tasarlamaya teşvik ediyor.

“Bu bir eylem çağrısıdır.”

What Design Can Do kurucu ortağı Richard van der Laken etkinlik hakkında şu açıklamaları yapmış: “Her şeyi yeniden tasarlamak her şeyden önce bir eylem çağrısıdır. Bu aynı zamanda dünyamızın hem büyük hem de küçük ölçekte nasıl yeniden tasarlanması gerektiği konusunda düşünmeye davettir. Artık kapsayıcı ve döngüsel çözümlere ve tasarımın dönüştürücü ve yıkıcı gücüne her zamankinden daha fazla acil ihtiyaç var.”.

What Design Can Do, 2011 yılında başlatılan ve tasarımı toplumsal değişim için bir araç olarak savunan uluslararası bir platform. 2016 yılında yaratıcı ve tasarım topluluklarını iklim değişikliği ve mültecilerin refahı gibi acil sosyal sorunlarla buluşturmayı amaçlayan tasarım mücadelesi programını başlatmış. Platform acil toplumsal ve çevresel sorunları ele alıyor. Şimdiye kadar Amsterdam, São Paulo ve México City’de 15 başarılı konferansa ev sahipliği yapmış. Bu defa ise Her Şeyi Yeniden Tasarlama Mücadelesi ile şimdiye kadarki en kapsamlı mücadelenin kapılarını açıyor. Platform, 2024 yılı için yoksulluk ve iklim değişikliğiyle mücadeleye odaklanan stratejik bir hayır kurumu olan IKEA Vakfı ile ortaklaşa çalışıyor ve yıllık 200 milyon Euro’nun üzerinde bağış yapıyor. IKEA Vakfı ise , 2009’dan bu yana iklim değişikliğiyle mücadele ederken yaşam kalitesini artırmak için 2 milyar Euro’dan fazla bağışta bulunmuş.

Görsel: What Design Can Do