Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Effie Studio’da Ödüllü Kampanyalara Bakış – Dimes &  Reklamania Creative

Effie Studio’da Ödüllü Kampanyalara Bakış – Dimes & Reklamania Creative

Effie ödülü kazanan kampanyaların tüm paydaşları ile masaya yatırıldığı Effie Studio video içerik platformunun yirmi birinci programına Duygu Süleymanoğlu, Merve Keten, Yalkın Yel ve Simge Hekimgil konuk oldu.

Pazarlama ve iletişim alanında dünyanın en prestijli reklamcılık yarışmaları arasında gösterilen Effie’nin Türkiye ayağı olan Effie Türkiye Reklam Etkinliği yarışması, 2005 yılından bu yana sektördeki en değerli işleri ödüllendirmesinin yanı sıra reklamcılık sektörünün içinde olan ve bu sektöre ilgi duyan herkes için bir bilgi kaynağı. Sonuç odaklı kampanyaları ödüllendiren Effie, sadece yaratıcılığa değil aynı zamanda bütünsel olarak iletişimin işe yaramış olmasına ve raporlanabilirliğine bakıyor.

Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği tarafından organize edilen Effie Türkiye, bu birikimi pazarlama ve reklam sektörü profesyonelleri için bir eğitim platformu olarak tasarlanan Effie Studio’ya taşıyarak kampanya süreçleri hakkında kısa ve doyurucu sohbetler sunuyor. Marka, ajans, araştırmacı ve PR yetkililerinden oluşan ekiplerin bu videolarda yer almaları bulundukları kurumların başarılarının yanı sıra kişisel başarılarını da paylaşmasına imkan tanıyor.

Dimes’in yeni marka konumunu pekiştiren kampanyası: “Dimes Kapışması”

Effie’de ödül alan işlerin, verinin ve araştırmanın konuşulduğu kanalın yirminci programında, Dimes CMO’su Duygu Süleymanoğlu, Dimes Pazarlama Grup Müdürü Merve Keten, Reklamania Creative Ajans Başkanı Yalkın Yel ve Reklamania Creative Müşteri İlişkileri Direktörü Simge Hekimgil moderatörlüğünü Bigumigu’nun Eş-Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği programa konuk oldu.

1963 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk yerli meyve suyu markası olan Dimes, bundan 5 yıl önce artık meyve suyu markası yerine içecek markası olarak benimsenmek ve tanınmak amacıyla yeniden bir marka konumlandırma kararı alıyor. Bu karar çerçevesinde gerçekleştirilecek iletişim çalışmaları öncesinde çeşitli araştırmalar yaptıran şirket, çıkan sonuçlar doğrultusunda yeni marka konumlandırması için uygun hedef kitlenin gençler yani Z kuşağı olduğunu görüyor.

Z kuşağının gerçeklik algısı yüksek bir jenerasyon olduğunu belirten Dimes CMO’su Duygu Süleymanoğlu, bu noktada gerçeklik taşımayan içerikler karşısında reklam bariyerleri bulunan hedef kitlelerine yönelik ‘reklam yapmadan reklam yapmaları’ gerektiğini fark ettiklerini belirtiyor. Yeni hedef kitlesine yönelik olarak geliştirilen Dimes Milkshake ve Dimes Smoothie adlı iki ürünün tanıtımı için marka, Z kuşağının en fazla kullandığı platform olan TikTok’u tercih etti.

Önce 2020 yılında Dimes Milkshake için #OrtamıSalla etiketi ile TikTok’ta bir kampanya düzenleyerek 2 milyar görüntüleme alan Dimes, sıradaki kampanyasını da yine TikTok’ta inşa etmeye karar verdi. Bir önceki kampanyadan TikTok dinamiklerine aşina olduklarını belirten Reklamania Creative Ajans Başkanı Yalkın Yel, yeni kampanyalarında pandemiyle birlikte öne çıkan meydan okuma kültürünü gerçeklik algısı yüksek bir jenerasyon için bizzat gerçek hayata taşıma fikrinden yola çıktıklarını söylüyor.

TikTok’ta birbirlerine meydan okuyan TikToker’ları Dimes Smoothie ve Dimes Milkshake olmak üzere iki takım halinde karşı karşıya getiren kampanya ekibi, yalnızca TikToker’ların değil tüketicilerin de birbirlerine meydan okuyarak yarıştıkları ivmesi düşmeyen bir kampanya sürecini başarıyla kurguladı. Belirlenen bir süre dahilinde değil yıl boyu çeşitli içeriklerle sürdürülen kampanya, TikTok’un yanı sıra Youtube videolarıyla da desteklendi.

Tüketicilere bir marka için video içerik üretmeye teşvik etmenin genellikle zor olduğunu belirten Dimes Pazarlama Grup Müdürü Merve Keten, “Bir takım tut ve kazanması için içerik üret” yaklaşımının kampanyanın benimsenmesini kolaylaştırdığını ifade ediyor. Ortaya çıkan rakamlar da kampanyanın tüketiciler nezdinde karşılık bulduğunu gösteriyor. Dimes Kapışması adlı kampanya sonucunda markanın şarkısını ve etiketini kullanan 16 bin video üretildi ve bu videolar toplamda 1,3 milyar izlenme aldı.

Öte yandan Dimes kampanyası pek çok ilki içinde barındıran bir çalışma. Standart olarak kampanya başına bir etiket ile ilerleyen markaların aksine Dimes bu kampanya için üç etiket belirledi. #DimesKapışması etiketi altında kampanya detayları tüketicilerle paylaşılırken, Dimes Milkshake ve Dimes Smoothie takımlarına ait içeriklerin kolaylıkla ayrıştırılabilmesi için #SmoothieFC ve #MilkshakeFC etiketleri kullanıldı.

Dimes ayrıca bu kampanya ile TikTok’ta marka emojisi kullanan ilk şirket oldu. Bunun yanı sıra kampanya için özel bir beste hazırlayan Aleyna Tilki’ye değinen Reklamania Creative Müşteri İlişkileri Direktörü Simge Hekimgil, ilk kez bu kampanya ile TikTok fenomenlerinin bir ünlü ile bir araya geldiklerinin altını çiziyor.

Ödüllü kampanyaların yaratıcıları, markaları, katkıda bulunanlarıyla sohbetler

Effie Studio YouTube kanalında pazarlama ve reklam sektöründe çalışmak, iletişimci, araştırmacı olmak isteyen herkes ödüllü kampanyaları yaratıcılarından, marka sahiplerinden, araştırma şirketlerinden, medya ajanslarından kısacası tüm paydaşlardan dinleme ve öğrenme fırsatı yakalıyor.

Effie Studio’nun YouTube kanalındaki içeriklerde; reklamverenlerin, reklam, medya ajanslarının, araştırma şirketlerinin, PR ajanslarının Effie ödülü kazanmış kampanyaları masaya yatırılıyor. Moderetörlüğünü Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği içeriklerde kampanyanın süreçleri hakkında detaylı bilgiler ve içgörüler paylaşılıyor.

Effie Studio’nun YouTube kanalında paylaşılan videolarla sektör içi iletişimin güçlendirilmesi amaçlanırken sektörün geleceği olan üniversite öğrencilerine de fayda sağlanması hedefleniyor. Önümüzdeki dönemlerde Effie Studio’da, Effie kazanan işlere ek olarak yeni eğitici içerikler hazırlanması, canlı yayınlar ve etkinlikler gerçekleştirilmesi de planlanıyor.

Görseller: Youtube