Gıda krizinin de etkisiyle teknolojinin tarımda ve gıda üretiminde yoğun bir şekilde kullanıldığına şahit oluyoruz. Plenty’nin yapay zeka ve robot destekli dikey çiftliği bunun en çarpıcı örneklerindendi. Meydan Levy’nin 4B baskı yapay meyveleri ise duruma başka bir açıdan bakıyordu. Bu haberin konusu ise ahuduları nazik elleriyle toplayan robotlar. Bu robotların hikayesi, hem istihdam hem de göç konusunda geleceğe dair öngörülerinizi güçlendirecek türden.
Hasat robotları, yakında insanlara kıyasla çok büyük performans farkına erişecek
Plymouth Üniversitesi‘ne bağlı bir şirket olan Fieldwork Robots, ahududu toplayıcısı iki özel robot geliştirdi. Robotlar, İngiliz meyve yetiştiricisi Summer Berry Company tarafından Portekiz’in güneyindeki Odemira‘da bir tarlada kullanılıyor. Hasat edilen meyveler şu anda İngiltere’deki süpermarketlerde satılıyor. Bu arada şirketin aslında bir taneli meyve (berry) yetiştiricisi olduğunu da ekleyeyim. Dolayısıyla çilek, böğürtlen, yaban mersini gibi başka meyveler de yetiştiriyor.
1,8 metre yüksekliğe sahip robot, meyve toplarken 3B baskı olan ahtapot benzeri plastik kollarını kullanıyor. Ahududu inanılmaz derecede yumuşak cilde sahip bir meyve ve uzun çalılarda yetişiyor. Meyvenin bu nazik doğası, hasat edilmesinin çok zor olduğu anlamına geliyor.
Bu özel robotların geliştirilmesi 2,5 milyon dolara mal olmuş. Hasat zorluğunun yanı sıra geliştirilmelerinin bir başka nedeni de Avrupa genelinde mevsimlik işçi sıkıntısı yaşanması. Bölgede bahçecilik endüstrisi için dışarıdan 30.000 kişiye 6 ay süreli vize verilmesi planlanıyor. Ancak British Summer Fruits’e göre bu insan sayısı yetersiz ve ihtiyacı karşılamak için 10 bin kişiye daha vize verilmesi gerekiyor.
Şu anda her robot bir saat içinde yaklaşık 1 kilo meyve toplayabiliyor. Şirket bu sayıyı 3,6 kiloya çıkarmak için çalışıyor. Bu, bir robot tarafından günde 25.000 adet ahududu toplanmasını sağlayacak. Bu miktar, bir insanın toplayabildiğinden 10.000 adet fazla.
Soru dönüp dolaşıp “robotlar insanların işini elinden mi alacak?” tartışmasına dönüyor. Öte yandan Avrupa ülkelerindeki yetiştiriciler, hem sezonda hem de sezon dışı dönemlerde hasat işinde zorlandıklarından bunun iyi bir çözüm olduğu iddiasındalar. Siz ne dersiniz?
Görsel: Plymouth Üniversitesi