Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
2016’da Öne Çıkacak 3 Önemli Trend

2016’da Öne Çıkacak 3 Önemli Trend

Geçen yıla bakarak 2016'da öne çıkacağını düşündüğümüz önemli trendleri belirledik.

Yıl boyunca dünyanın en önemli yaratıcılık ve inovasyon konferanslarına katıldık, tüm dünyadan binlerce içeriği tarayıp araştırmalar yaptık. Bunca bilginin ışığında bu yıl yükseleceğini ve hayatımıza daha aktif şekilde gireceğini düşündüğümüz 3 konu belirledik. Sanal gerçeklik ya da kısaca VR, robotlar ve yapay zeka.

Sanal Gerçeklik (VR)


Bilim kurgu türünün popüler temalarından sanal gerçeklik, hep geldiğini sandığımız ama bir türlü tam olarak gelemeyen teknolojilerden birisiydi. Kickstarter’da dev fon toplayıp ardından milyar dolar değerlemeyle Facebook bünyesine katılan Oculus Rift ise, çok pahalı ve özel ortamlarda yaşatılabilen bu deneyimi bir son kullanıcı ürününe dönüştürmeyi başarmış gibi görünüyor. Oculus 2016’da piyasaya çıkıyor, Oculus’ün teknolojisinden faydalanılarak geliştirilen Samsung Gear VR telefon aksesuarı ise şimdiden piyasada. Bu konunun 2016’da patlama yapacağının işaretleri:

– Facebook telefonla bile izlenebilen VR’a hazır 360 derece video içeriği kullanıcı ve markaların kullanımına açtı.

– Google Cardboard gibi -tam olmasa da buçuktan- VR deneyimi yaratabilen ürünler artıyor.

– Akıllı telefonlarda VR içerikleri izlemeye yarayan uygulama ve platformlar artıyor, sadece “bir bakmak için” değil, gerçekten düzenli bir merak ve ilgiyle tüketilebilecek kalite ve süreklilikte VR içerik üretiliyor.

– Oculus piyasaya çıkıyor. (6 Ocak’ta ilk siparişler alınıyor)

Yapay Zeka


Popüler kültürde Ex Machina, Chappie gibi filmler, yapay zekanın aramıza nasıl karışmaya başlayabileceğine dair sağlam zihin cimnastiği yaptırdılar 2015’te. Yine Google’ın ve Facebook’un “makine öğrenme” konusuna yaptıkları ciddi yatırımlar, dev veriyle boğuşan bu şirketlerin bu veriyi akıllı sistemlerle işleyebilecekleri bir döneme doğru götürüyor bizi. Google Photos mobil uygulamasını kullanıyorsanız açın ve “gözlük” diye bir arama yapın. Siz böyle bir etiket atamamış olsanız da Google’ın fotoğraflarınızda gözlük olanları kolayca ayırt edebildiğini ve istifleyebildiğini göreceksiniz. Bunun gibi çok gözümüz önünde olmayan birçok yapay zeka uygulaması, makine öğrenme denilen sistemle kendilerini daha çok kullanıcı verisi aldıkça geliştirebiliyorlar. Bu da yakın zamanda hala çözülememiş olan diller arasında anlık çeviri yapmak gibi konuları internette çözebilir. Facebook 2015 sonunda Web Summit’te makine öğrenme ve büyük veriyi ilerde olayları henüz gerçekleşmeden tahmin edebilmek için de kullanmak istediğini açıkladı. Bu yıl yapay zekanın bilim kurgudan çıkarak hayatımızda daha sık kullandığımız bir çok alana gireceğini öngörüyorum.

Robotlar


Robotlar endüstriyel seviyede girdikleri hayatımızda farkında olmadığımız alanlarda da bizimle birlikteler bir süredir. Fakat 2016’da oyuncak robot ve kişisel asistan uygulamaları (Apple’ın Siri’si, Facebook’un M’i, Google’ın Now’u gibi) bir araya gelmeye başlıyor. Bu yıl Jibo piyasaya çıkıyor. Jibo’nun arkasında 10 yıllar süren MIT robot araştırmaları var. İnsanların robot iletişiminde daha rahat olduklarını türlü araştırma ve deney sonucunda gözlemleyen bir ekibin ürünü olan Jibo, pek çok basit akıllı telefon işini bir asistan gibi yanımızda yapabiliyor. Bu yazımızda bahsettiğimiz Toyota Kiribo Mini de benzer içgörülerden yola çıkan bir proje. Araç içinde sürücüyle iletişim kurup bir yandan da veri toplayabilen bu gibi robotlar, sürücüyü rahatlattıkları için sıkışık trafikte stresi engelliyor ve bu da kaza riskini azaltabiliyor. Bu konuda Google’ın sahip olduğu Boston Dynamics’in geliştirdiği inanılmaz robotları yakın gelecek projeksiyonunda değerlendirmiyorum. Boston Dynamics ve benzeri şirketlerin robotları sanıyorum daha sonraki yıllarda hayatımıza yaklaşmış olacaklar.

Sizler de 2016’da hayatımızda en fazla yer kaplayacağını düşündüğünüz trendleri yorumlara ekleyebilirsiniz.