Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanatçıların Gözünden NFT

Sanatçıların Gözünden NFT

Yalçın Pembecioğlu'nun Uçman Balaban ve Burak Şentürk'ü konuk ettiği canlı yayında non-fungible token (NFT) sisteminin sanat eserlerinde kullanımı üzerine konuşuldu.

NFT yani non-fungible token son dönemlerde daha fazla insanın dikkatini çeken, blockchain destekli dijital ekonominin parçalarından biri. Blockchain ağı üzerinden şifrelenen bu token’ların bir eşi daha bulunmuyor ve değiştirilemiyor. Özel bir token türü NTF, dijitalleşme içerisinde olan sanat sektörünü blockchain alt yapısına bağlamada önemli bir rol oynuyor. Dijital sanat eserlerinin alım satımında her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlıyor. Galeriler NFT pazaryerlerine kağıt paralar token’a dönüşüyor.

NFT üzerine bir sohbet

Eserlerin özgünlüğünü koruyan NFT, her sanatçının merak edip bir göz attığı konu oluyor. Ancak buna rağmen konunun sanatçılar açısından nasıl göründüğünü ve işlediğini anlatan kaynak sayısı sınırlı. Peki NFT nedir, nasıl kullanılır, sanatçılar blockchain tabanlı dijital sanat eserlerini nasıl sunuyor? Dün akşam Bigumigu Instagram hesabından gerçekleştirilen canlı yayında non-fungible token sisteminin sanat eserlerinde kullanımı detaylı olarak ele aldık. Konuyu iki konuğumuzla birlikte uzun uzun konuştuk ve merak edilen sorulara cevap verdik.

Moderatörlüğünü Bigumigu’nun eş-kurucusu ve yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu’nun üstlendiği canlı yayına Uçman Balaban ve Burak Şentürk konuk olarak katıldı. İstanbul’da yaşayan sanatçı ve illüstratör olan Burak Şentürk; Apple Music, Spotify, Warner Music, Apple, Red Bull, Nike, Coca-Cola, Star Wars -Disney Türkiye, gibi markalarla ve gruplarla işbirliklerinde bulunmuş bir isim. Aynı zamanda KRÜW sanatçı kolektifi üyesi olan sanatçı son zamanda NFT ve crypto art konularıyla yakından ilgileniyor. Bir diğer konuğumuz Uçman Balaban ise görsel iletişim tasarımı mezunu hareketli grafik tasarımcısı. Londra’da kurduğu VAMK isimli stüdyosunda çalışmalarını yürüten Uçman, genel olarak müzik videoları, hareketli gifler ve 3 boyutlu illüstrasyonla ilgileniyor. Son dönemlerde Son dönemlerde NFT ve crypto art konularıyla yakından ilgileniyor.

NFT’nin geçmişinden ve ortaya çıkışından bahseden Uçman, konuyu daha genel hatlarıyla ele alıyor ve sürecin nasıl işlediğini detaylı olarak anlatıyor. Sanatçıya ne gibi faydalar sunduğunu açıklıyor. Eserlerin satılma ve sanatçının komisyon alma durumlarından bahsediyor. Bir diğer konuşmacı Burak Şentürk ise crypto art konusuna nasıl giriş yaptığını bir sanatçı olarak ne beklediğini ve ne bulduğunu anlatıyor. Kendi özelinde konuyu değerlendirerek pazardaki genel durumu açıklıyor. İşerini nereden nasıl paylaştığını, alışverişin nasıl döndüğünü kendi tecrübelerinden yola çıkarak aktarıyor.

Sanatçılar birbirini destekliyor

Bir sanatçı olarak ilk akla gelebilecek konulardan biri belki de bu piyasadaki samimiyet ve rekabet olabilir. Pazarda yer alan diğer sanatçıların ve alıcıların yeni gelenlere bakış açısını Uçman da Burak da benzer şekilde değerlendiriyor. İkilinin bahsettiği en dikkat çekici noktalardan biri yeni gelen kişilere karşı gösterilen kucaklayıcı ilgi. Sanatçıların birbirini desteklemesi, sanat eserini NFT pazaryerinde satan kişilerin bu alana yatırım yapıp kazandığı parayla yeni işler alması yeni gelen kişileri teşvik ediyor. Herkesin birbiri için değer yaratan bir ortam oluşturması hem sanatçıların hem de piyasanın değerini artıyor.

Uçman Balaban, akla takılan sorular için Twitter ve Clubhouse kanallarının oldukça faydalı ve verimli olduğuna değiniyor. Ayrıca nfts.tips’in Discord kanalının çeşitli bilgileri edinmek için iyi bir kaynak olduğuna dikkat çekiyor. Yaklaşık bir saat süren canlı yayının tamamını aşağıdan izleyebilir, konuşulan konular hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

Görsel: Bigumigu