Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dünya Kadınlar Günü’nde Gerçeklerle Yüzleşmeye Hazır mısınız?

Dünya Kadınlar Günü’nde Gerçeklerle Yüzleşmeye Hazır mısınız?

Demet Evgar'ın rol aldığı "Hadi Yüzleşelim", klişe Dünya Kadınlar Günü söylemlerinin dışına çıkarak ayna etkisi yapan sorular soruyor.

Cinsiyet eşitliği konusunda yükselen farkındalık, insanlığın her alanda cinsiyet rollerini masaya yatırmasına neden oldu. Reklam dünyasında, iş dünyasında, sporda cinsiyetçilik mercek altına alındı. Fiziksel şiddet kadar görünür olmayan psikolojik şiddeti ve günlük dile yerleşmiş ayrımcı söylemleri görünür kılan kampanyalar düzenlendi. Ayrımcılık o kadar derinlere kök salmış durumda ki; oyuncaklar, masallar, şarkılar, güzellik standartları ve hatta trafik işaretleri bu virüsü nesilden nesile yaymaya devam eden unsurlar olarak bir bir analiz edildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de bu konuların konuşulması için önemli bir gün. Bizler henüz eşit şartlara sahip olamadığımız bir toplumda; samimiyetsiz kutlamalara, çiçek dağıtma ritüellerine, gerçeği yansıtmayan politik tavırlara, çelişkili tutumlara daha fazla maruz kalmak istemiyoruz. Demet Evgar’ın rol aldığı Meyhanedeyiz.biz filmi “Hadi Yüzleşelim” bence bu duruma ayna tutan en güzel Dünya Kadınlar Günü filmlerinden biri olmuş.

Tüm kadehlerin birlikte kalkacağı günleri görebilecek miyiz?

Filmde, 8 Mart için toplanmış bir arkadaş grubunun masasına konuk oluyoruz. Kadınların ve erkeklerin yer aldığı bu masadaki insanlar, gayet medeni ve ayrımcılıktan uzak tiplemeler gibi görünüyor. Adeta bizlerden biri gibiler. Derken, Demet Evgar günün önemine uygun bir konuşma yapmak ve kadeh kaldırmak üzere ayağa kalkıyor. Konuşmasına başlıyor ancak “Bu kadehi niçin ve kiminle kaldırıyoruz?” noktasına geldiğinde masadaki herkes kendisiyle yüzleşmeye başlıyor. Elbette izleyici olarak bizler de kendimizle yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Demet Evgar’ın harika oyunculuğu sayesinde bu uzunca konuşmayı sıkılmadan sonuna kadar pür dikkat dinliyoruz. İkiyüzlülüğe noktayı koyan bu konuşma içimizin yağlarını eritiyor.

Hadi Yüzleşelim filminde en çok beğendiğim noktalardan biri de kadehini indirenler arasında kadınların da olması. Kampanya, Brand The Bliss’in imzasını taşıyor. Brand The Bliss’in kreatif ekibini, bu tür detayları atlamadıkları için ayrıca tebrik etmek isterim. Çünkü gerçekten kadınların da hemcinslerine yönelik olarak ayrımcı söylemleri kullandığına ve toplumsal rolleri pekiştirecek şekilde davrandığına üzülerek şahit oluyoruz bu coğrafyada. Artık hem birbirimizle hem de kendimizle yüzleşme zamanı. Artık neyi kimlerle kutladığımıza yabancılaştığımız, her şeyi gözardı ettiğimiz o ikiyüzlü kutlamalara son. Bu kural insanlar için olduğu kadar şirketler ve siyasi partiler için de geçerli. Laf değil, kimin söylediği ve samimi olup olmadığı önemli!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hepimize kutlu olsun!

Künye:

Marka: Meyhanedeyiz.biz
Reklam Ajansı: Brand The Bliss
Reklamveren Yetkilisi: Dumrul Sabuncuoğlu
Müşteri İlişkileri: Esra Mutlu, Caner Selçuk
Kreatif Stratejist: Erhan Güven
Kreatif Ekip: Ceren Öz, Bedrettin Bayaslan, Koray Cengiz, Hacer Çiçek, Melike Çetinkaya
Yönetmen: Umut Aral
Müzik: Mert Oktan, Jingle Jungle
Prodüksiyon: Depo Film

Görsel: YouTube