Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Deep Nostalgia ile Eski Aile Fotoğraflarını Canlandırmak

Deep Nostalgia ile Eski Aile Fotoğraflarını Canlandırmak

MyHeritage'ın yeni "Deep Nostalgia" özelliği, eski fotoğraflardaki portreleri hareketlendirerek videoya dönüştürüyor.

Eski fotoğrafların hareket tasarım teknolojisiyle yeniden canlandırıldığı işlere son zamanlarda sıkça rastlamak mümkün. Genellikle tarihe damgasını vuran ünlü isimler için bu türden çalışmalara yapılıyor. Sanatçı Andrei Pershin ise The Album of Live Pictures serisinde tanımadığı insanların fotoğraflarını canlandırmakla kalmamış bu fotoğraflara ses efekti ve müzik de eklemişti. Böylece Birinci Dünya Savaşı’ndan, 60’lardan ve 80’lerden kesitler sunmuştu. Peki bu teknoloji, tanınmış bir isim veya bir sanat projesi için değil de herkes için kullanılabilseydi? Artık hayatta olmayan aile üyelerinin yeniden canlandırılması için herkes böyle bir imkana sahip olsaydı? MyHeritage tarafından geliştirilen Deep Nostalgia bunu yapabiliyor ve son zamanlarda oldukça da dikkat çekiyor.

Deep Nostalgia ile ilk 48 saatte 1 milyondan fazla fotoğraf canlandırıldı

Soyağacı platformu MyHeritage, geçtiğimiz hafta fotoğraflardaki yüzleri canlandıran Deep Nostalgia özelliğini yayınladı. Bu canlandırma teknolojisi derin öğrenme destekli canlandırma konusunda uzman olan D-ID’den lisanslanmış. Bu özel canlandırma teknolojisi, gerçek insanların önceden kaydedilmiş hareket dizilerini şablon olarak kullanıyor. Bu şablonlardan faydalanarak animasyondaki hareketleri yönlendiriyor. Bu şablonlara hareket sürücüleri adını veriyorlar. Her yüz için baktığı yöne göre tercih edilen bir hareket sürücüsü yapay zeka tarafından otomatik olarak seçiliyor ve ardından fotoğrafa sorunsuz bir şekilde uygulanıyor. Elinizdekiler bulanık veya düşük çözünürlüklü fotoğraflar bile olsa bu, videonun yaratılmasına engel değil. En iyi sonuçları elde etmek üzere MyHeritage Photo Enhancer (MyHeritage Fotoğraf Geliştirici) kullanılarak fotoğrafların çözünürlükleri yükseltiliyor. Böylece hareketlendirilmeye hazır hale getiriliyorlar.

Deep Nostalgia ile yalnızca hereket eden portreler değil; hareket ederken gülümseyebilen, göz kırpabilen gerçekçi ve yüksek kaliteli videolar ortaya çıkıyor. Elinizde fotoğraflarından başka bir kaydının bulunmadığı bir aile büyüğünüzün böyle bir videosuna sahip olmak ne kadar mutluluk verici bir şey değil mi?

Deep Nostalgia nasıl kullanılır?

Öncelikle MyHeritage’ın internet sitesinde Türkçe seçeneğinin bulunduğunu ve bu nedenle dil engelinden endişe etmeye gerek olmadığını belirteyim. Sitedeki Deep Nostalgia hizmeti tamamen ücretsiz. İlgili sayfaya girdiğinizde doğrudan fotoğraf yükle butonuyla karşılaşıyorsunuz. Sürükleyerek veya seçerek portre fotoğrafları yükleyebiliyorsunuz. Fotoğraflarda birden fazla insanın yer alması engel teşkil etmiyor. Fotoğraf yüklendikten sonra, görüntüde tek tek tespit edilen yüzler arasından bir yüz seçip onun canlandırılmasını sağlayabiliyorsunuz. canlandırmak için bir yüz seçebilir.Yüklemenin ardından platforma üye olmanız isteniyor. Google veya Facebook hesabınızla üye olabiliyorsunuz. Fotoğrafların canlandırılması genellikle 10-20 saniye sürebiliyor ama sistem tarafından seçilen hareket sürücüsü uzunsa bir dakika gibi sürelere de uzayabiliyor. Yaratılan videoları sosyal medyada da paylaşabiliyorsunuz.

Deep Nostalgia, App Store ve Google Play‘den indirilebilen ücretsiz MyHeritage mobil uygulamasında da mevcut. Kullanıcılar, uygulamadaki Fotoğraflar bölümünden fotoğrafları canlandırabiliyor veya canlandırılacak yeni fotoğraflar yükleyebiliyor.

MyHeritage’daki bir blog gönderisine göre, 25 Şubat’tan bu yana yalnızca ilk 48 saatte 1 milyondan fazla fotoğraf canlandırılmış. Deep Nostalgia, MyHeritage’daki en yeni AI tabanlı fotoğraf aracı. Ondan önceki MyHeritage Photo Enhancer (yukarıda bahsettiğim çözünürlük yükseltme özelliği) ve MyHeritage In Color (siyah beyaz fotoğrafları renklendiren ve soluk renkleri yeniden canlandıran özellik) adlı 2 özellikle de oldukça sevilmiş ve ilgi görmüştü.

Aile büyüklerinizin yanı sıra tarihi kişiliklerin ve sizin için özel olan ünlülerin de fotoğraflarını canlandırabilirsiniz:

Görsel: MyHeritage