Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Giysi Deneme Kabini Olarak Instagram

Giysi Deneme Kabini Olarak Instagram

P.E Nation "Sustainable In Snow" adlı yeni koleksiyonu için yarattığı Instagram filtreleriyle pandemi, teknoloji ve moda dünyasının geleceği hakkında öngörüler sunuyor.

Yakın zamana kadar yükselen bir trend olarak kendini gösteren dijital moda, pandemiyle birlikte çok daha hızlı geçiş yapacağımız bir alana dönüşüyor. Bu eğilimin ardında insanın fiziksel dünyadan olabildiğince kaçınması, dijital kimliğinin yavaş yavaş fiziki varlığın önüne geçmesi yatıyor. Elbette pandemi de bu gidişata büyük bir ivme kazandırdı. Özellikle oyun dünyasındaki gelişmeler ve iklim krizinin yarattığı endişe – moda endüstrisi en fazla kirlilik yaratan 2. endüstri – gibi başka etkenler de bu eğilimi güçlendiriyor.

Artık bir ihtiyaç olarak yaşamlarımızdaki yerini alan dijital moda eğilimi, kendi pazarını da hızla inşa ediyor. Bu noktaya aşama aşama nasıl geldiğimizi, insanların nasıl gerçekte var olmayan giysiler satın aldığını, hangi markaların bu alanda neler yaptığını, sanal influencer’ların nasıl bir tanıtım aracı haline geldiğini dijital moda haberimizde detaylı olarak incelemiştik. Kongo kökenli moda markası Hanifa’nın yeni koleksiyonu Pink Label Congo’yu görünmez 3B mankenlerin taşıdığı sanal bir defileyle Instagram canlı yayınında tanıtması da şaşırtıcı olmayan bir gelişmeydi. Avustalya’nın tanınmış spor giyim markası P.E Nation ise, potansiyel müşterilerin yeni koleksiyonundaki giysileri deneyebileceği özel Instagram filtreleri geliştirerek dikkatleri çekti.

Artırılmış gerçeklikte giysi denemek ve modanın geleceği hakkında öngörüler

Yukarıda da bahsettiğim gibi, dijital moda kendi pazarını hızla inşa ediyor. Pandemi sırasında patlama yapan internet alışverişinde de bu şekillenmeye etki edecek gelişmelere şahit oluyoruz. Avustralyalı P.E Nation markası, Sustainable In Snow koleksiyonunun nasıl pazarlanacağı ve sergileneceği sorununu çözmek için Andpeople ile işbirliği yapmış. Bu gelişme de bize önemli öngörüler sunuyor.

Yaratıcı ajans Andpeople ve Institute of Digital Fashion, P.E Nation için koleksiyonun ruhuna uygun karlı bir Instagram filtresi hazırlamış. Koleksiyondan 3 farklı 3B parçanın denenebildiği filtre sayesinde kullanıcı kendini karlı bir açık hava sahnesinde seçtiği parçayı giymiş olarak izleyebiliyor. Potansiyel müşteri, olumlu karar verirse doğrudan şirketin internet mağazasından satın alma aşamasına geçebiliyor. Filtreleri denemek isterseniz bu sayfada verilen linkleri, Instagram’ın yüklü olduğu mobil cihanızda tıklayın.

Potansiyel müşterilerin filtreli paylaşımları ve ürünle olan diğer etkileşimleri de pazarlamanın parçası olabilir

Filtreler, pandemi nedeniyle maruz kaldığımız seyahat kısıtlamalarında kullanıcıya psikolojik bir rahatlama da sağlamayı amaçlıyor. P.E Nation ekibi, kendini karlı bir dağa kayak yapmak için gitmiş biri olarak görmenin tüketicide psikolojik rahatlama sağlayacağına inanıyor.

Fiziksel ürünlerin sunulma biçiminin seçilmiş görseller ve kataloglarla sınırlı olmayışına alışmıştık. Ancak P.E Nation örneği bize gösteriyor ki, müşterilerin bu ürünlerle etkileşim biçimlerinde de büyük değişimler meydana geliyor. Bu değişim büyük ihtimalle sanal giysi satın alma eğilimini de yaygınlaştırabilir. Artık seçilen ürünün kargoyla kendisine ulaşmasını beklemek yerine tüketici onun sanal versiyonunu – çok daha ucuza – satın alıp sanal yansımasına giydirmekle de tatmin olabilir. Ayrıca potansiyel müşteriler, yaptıkları filtreli paylaşımlarla yeni bir dijital reklam mecrasına dönüşebilir. Siz ne dersiniz?

Görsel: P.E Nation