Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Japon Ustaların İllüstrasyonlarıyla Bezeli 650’den Fazla Kitap İnternete Açıldı

Japon Ustaların İllüstrasyonlarıyla Bezeli 650’den Fazla Kitap İnternete Açıldı

Metropolitan Sanat Müzesi, ukiyo-e de dahil farklı türde Japon sanatı örnekleriyle süslenmiş eski Japon kitaplarını internete açtı.

Müzelerin, sanat galerilerinin, kütüphanelerin ve çeşitli bağımsız kuruluşların sayesinde, çok önemli kültür ve sanat mirasları birer birer internet üzerinden tüm dünyanın erişimine açılıyor. Bunlar içinde geleneksel Japon resim sanatının ayrı bir yeri var. 220.000’i aşkın ahşap baskı resim içeren Ukiyo-e Search ve Van Gogh Müzesi tarafından Van Gogh’un biriktirdiği 500 Japon ahşap baskı resmin internete açılması Japon sanatı tutkunları için oldukça heyecan verici gelişmelerdi. Şimdi ise Metropolitan Sanat Müzesi tarafından internete açılan kitaplarla yeni Japon sanatı işleri keşfetmenin zamanı.

Japon sanatı tutkunları için bulunmaz bir kaynak

Ukiyo-e’nin sadece çok renkli ahşap baskı tekniği kullanılarak yapıldığına dair yaygın bir kanı olsa da biraz daha araştırdığınızda eski Japon kitaplarının içinde ve kapaklarında da kullanılmakta olduğunu görebilirsiniz. Özellikle şiir antolojilerinde ve popüler edebiyat eserlerinde illüstrasyon olarak ukiyo-e’lere yer verilirdi. Hatta Hokusai, Hiroshige ve Utamaro gibi ustalar ilk olarak kitaplardaki ukiyo-e çalışmalarıyla boy göstermişler. Metropolitan Sanat Müzesi’nin arşivinde hem bu ustaların hem de adı pek bilinmeyen sanatçıların çizimlerinin yer aldığı kitaplar bulunuyor. Ayrıca ağırlıklı olarak ukiyo-e çalışmalarını içerse de bazı kitaplarda başka Japon sanat akımlarından çizgiler de yer alıyor.

Arthur ve Charlotte Vershbow’un kişisel koleksiyonunda yer alan 400 kadar Japon kitabı 2013’te Metropolitan Sanat Müzesi’nin mülkiyetine girmiş. Böylece müzenin çatısı altında Japon illüstrasyonlarıyla bezeli olan edebi eser sayısı 650’yi aşmış. Bu kitaplardaki resimler artık internet üzerinden yüksek çözünürlüklü olarak tüm dünyanın erişimine açılmış durumda. Arşive buradan erişebilirsiniz. Hayalet hikayelerinden kelebek türlerine, kaligrafi örneklerine, portrelere ve daha pek çok ilginç türe uzanan geniş bir kitap evreninde kaybolmaya hazır olun.

Metropolitan Sanat Müzesi

Metropolitan Sanat Müzesi

Metropolitan Sanat Müzesi

Görsel: Metropolitan Sanat Müzesi