Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Satın Aldıkları Whopper’ların Adına Müşteriler Karar Veriyor

Satın Aldıkları Whopper’ların Adına Müşteriler Karar Veriyor

The University of Alabama tarafından hazırlanan Free-Speech Whopper kampanyasında müşteriler hamburgerlerine istediği ismi verebiliyor.

Burger King sınırları zorlayan, rakipleri ile didişen kampanyaları ile biliniyor. McDonald’s’ın maskotu bu atışmalarda sık sık kullanılıyor. Öte yandan fast food zinciri  The Moldy Whopper (Küflü Whopper) reklam filminde olduğu gibi kendi ürünleri üzerinden de kampanyalar gerçekleştiriyor. Kampanyalarda yapılmayanı yapmak ve özgürlükçü ruhu korumak ön plana çıkıyor. The University of Alabama da markanın bu çizgisi doğrultusunda ifade özgürlüğünü ön plana çıkardığı bir reklam projesi hazırladı.

Free-Speech Whopper fikrinin çıkış noktası

The Free-Speech Whopper isimli kampanyanın fikri Burger King’in One Million Moms isimli aktivist muhafazakâr grup ile daha önceden yaşamış olduğu olaya dayanıyor. Burger King geçtiğimiz Ağustos ayında Impossible Whopper etsiz hamburgerinin satışına tüm ABD’de başlamıştı. Ürünün tanıtımı için yayınlanan kampanyada ise Impossible Whopper’ı deneyimleyen müşterilerden biri “damn” kelimesini kullanıyordu. Aktivist grup, kullanılan ifadenin çocuklar için uygun olmadığını öne sürerek Burger King’i eleştiren bir basın açıklaması gerçekleştirmişti. Müşterileri de boykota davet etmişti. Facebook grubu üzerinden harekete geçen aktivist grup bu protestonun dışında LGBT+ topluluğunun üyelerini hedef alan açıklamalarıyla da eleştirilerin odağında yer almıştı.

Whopper’ına istediğin ismi verme özgürlüğü

The University of Alabama, The Free-Speech Whopper ile One Million Moms aktivist grubunun boykotuna doğrudan cevap olabilecek bir girişimde bulundu. Yaratıcı ekip kendine şu soruyu sorarak yola çıktı. Reklamları sansürlemek yerine neden ifade özgürlüğünü tercih etmiyoruz?

Kampanyada müşteriler Burger King uygulaması üzerinden aynı özelliklere sahip Free-Speech Whopper’ı yarı fiyatına sipariş verebiliyor. Aldıkları ürüne istediği ismi vermekte serbest bırakılıyor. Whopper’ların her biri müşterisine özel isimlere sahip oluyor. Kimisi hamburgerine Wonderful Whopper derken bir başkası Damn Whopper ismini koyabiliyor.

Kampanya Burger King’in sadık müşterilerine eğlenceli bir deneyim sunarken ifade özgürlüğü konusunda mücadele etme fırsatı sunuyor. The Free-Speech Whopper, The One Club 2020’de öğrenci kategorisinde bronz madalya kazandı.

Künye

Müşteri: Burger King
Reklam Okulu: The University of Alabama, Tuscaloosa, United States of America
Eğitmen: Mark Barry
Metin Yazarı: Blake Rozas
Sanat Yönetmeni: Ramsey Chandler, Isabella Hardt, Rachel Williams

Görsel: YouTube, adsoftheworld