Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İklim Krizine Karşı Küresel Grev

İklim Krizine Karşı Küresel Grev

İklim krizine dikkat çekmek amacıyla BM İklim Zirvesi'nin olduğu 20-27 Eylül haftasında dünya çapında üçüncü defa büyük grev gerçekleştirilecek.

İklim krizinin ciddiyeti gittikçe artarken bu durumu değiştirmek isteyen insanlar seslerini duyurmak için eylemler düzenlemeye devam ediyor. 2018 Ağustos ayında başlattığı okul grevinin dalga dalga büyümesinden sonra İsveçli lise öğrencisi Greta Thunberg’in ismini duymayan kalmamıştı. Thunberg büyüklerin ve özellikle politikacıların iklim krizi konusunda yetersiz kaldıklarını vurgularken her Cuma günü yaşıtlarını greve çağırarak değişimi başlatmıştı. Fridays for Future (Gelecek için Cuma Günleri) mottosuyla her Cuma günü Stockholm’de bulunan İsveç parlamento binası önünde, hükümetin iklim krizi için aldığı yetersiz eylem planlarına karşı oturma eylemi yapan Thunberg’in eylemi büyüdü ve küresel hale geldi.

Geleceği kurtarmak için küresel eylem

Daha önce 15 Mart ve 24 Mayıs’ta gerçekleşen küresel grevlerin üçüncüsü 20 Eylül Cuma günü yapılacak. Bu tarihin seçilmesinde etken olan olay ise 23 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek olan BM İklim Zirvesi oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlığında gerçekleşecek olan zirvede küresel ısınmaya karşı alınacak önlemler ve somut planlar açıklanacak. Birleşmiş Milletler iklim zirvesi için gittiği ABD’de Kongre’ye de hitap eden Greta Thunberg ise, “Övgüleriniz size kalsın, ne kadar esin verici olduğumuzu söylemek için bizi çağırmayın, yeterince çaba göstermiyorsunuz” sözleriyle siyasetçileri eleştirdi.

20-27 Eylül haftasında ise küresel iklim grevi çerçevesinde dünya çapında eylemler gerçekleştirilecek. 150’den fazla ülkede grevler düzenlenecek. ABD’ye giden genç iklim aktivisti Greta Thunberg ise “Fridays For Future” kapsamındaki eylemlerini gerçekleştirdi. New York’ta yüzlerce aktivist ile grevi gerçekleştiren Thunberg buradan Washington’a giderek Beyaz Saray önünde eylemine devam etti. Burada gerçekleştirdiği konuşmada “Asla pes etmeyin” çağrısı yaptı. “Bilimi kabul etmek istemeyenler ile görüşmek istemiyorum.” diyerek Donald Trump ile görüşmeyeceğini açıkladı.

Obama, Greta Thunberg ile görüştü

ABD’nin çeşitli yerlerinde gerçekleşecek 800 civarındaki etkinliğe dünya çapındaki eylemler eşlik edecek. Dünya çapında sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çeşitli çevre örgütleri toplanarak greve destek verecek. Bu gelişmelerin yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama da geçtiğimiz pazartesi günü Greta Thunberg ile gerçekleştirdiği görüşmeden bir fotoğraf paylaştı. Obama gezegenimizin en büyük savunucularından biri olarak gördüğü genç aktivist için “Gerçek eylem için ısrarla talepte bulunmaktan korkmayan biri” ifadelerini kullandı.

Greta Thunberg dünya liderlerinin önümüzdeki on yıl içerisinde karbon emisyonlarını yüzde 45 azaltmasını talep ediyor. Genç aktivist 2050 yılı itibari ile sıfır emisyon hedefinin politikacılar da dahil olmak üzere herkesin benimsemesi gerektiğine inanıyor. #FridaysForFuture #ClimateStrike etiketleri ile sosyal medya çağrılarının devam ettiği grev hakkında detaylı bilgiyi globalclimatestrike.net sitesi üzerinden edinilebilir. Greta Thunberg’in düzenli olarak gerçekleştirdiği Fridays for Future grevleri ile ilgili detaylı bilgiyi ise fridaysforfuture.org üzerinden almak mümkün.

Görsel: Twitter