Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektriksiz ve Çok İşlevli Mutfak Aleti

Elektriksiz ve Çok İşlevli Mutfak Aleti

Manuel Immler’in tasarladığı elektriksiz çalışan sürdürülebilir mutfak aleti Pino, kullanıcıyı yormadan çırpma ya da öğütme gibi farklı işlevleri yerine getirebiliyor.

Tüm dünyada sürdürülebilirlik konusunda güçlü bir eğilim var. Öte yandan dünyanın elektrik olmayan bölgelerine fayda sağlamak amacıyla da çeşitli projeler üretiliyor. Dolayısıyla elektriksiz çalışan tasarımlar sık sık gündeme geliyor ve biz de yer veriyoruz. Örneğin elektriksiz çamaşır makinesi, elektriksiz klima, elektriksiz buzdolabı ve bisiklet çamaşır makinesi bunlar içinde en çarpıcı olanlarıydı. Şimdi de Alman tasarımcı Manuel Immler’in elektriksiz ve çok işlevli mutfak aleti Pino var sırada.

Kısa ömürlü cihazlar yerine Pino gibi zamana meydan okuyabilen tasarımlara odaklanmak

Pino, çevirme kolu ile harekete geçen bir alet. Pratik bir şekilde, çırpma ya da öğütme gibi farklı işlevleri yerine getirebiliyor. Tasarımcının “insanlara ekolojik ve sosyal bir değer sunma ve yaşam tarzını değiştirme” prensibi doğrultusunda böyle çevre dostu bir tasarım ortaya çıkmış. Immler, insanları çevreleyen kısa ömürlü cihazları en aza indirmeye odaklanmış. Onlarca yıl boyunca korunabilecek ve tamir edilebilecek ürünler yaratmaya inanıyor. Tasarımcıya göre dayanıklı bir cihazın dış görünümü de zamana karşı dayanıklı olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmalı; ürünün tasarımı ve malzeme seçimi, zamansız bir estetiğe sahip olmalı. Pino’nun büyük oranda ahşap olan gövdesinde ve tasarımında da bu yaklaşımı görmek mümkün.

Manuel Immler’in Pino için tercih ettiği üç aşamalı krank mili, elle çevirme koluna verilen hareketi dakikada 1000 devirin üzerine çıkarabiliyor. Böylece yumurta akı ve krema gibi karışımları, kullanıcıyı yormadan çırpabiliyor. Tahıl veya un öğütme gibi daha fazla kuvvet gerektiren işler de pino ile kolayca yapılabiliyor.

Pino, Manuel Immler’in Bozen-Bolzano Özgür Üniversitesi (İtalya), eko-sosyal tasarım konulu yüksek lisansı için hazırladığı bir proje. Tasarımcının çalışmalarını, internet sitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Manuel Immler