Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hem Elektriksiz Klima Hem de Dekoratif Tasarım

Hem Elektriksiz Klima Hem de Dekoratif Tasarım

Yael Issacharov’un tasarladığı elektriksiz klima Nave aynı zamanda mekana zarif bir dokunuş katıyor.

Elektriksiz ısıtıcı, elektriksiz buzdolabı, elektriksiz mutfak aletleri ve elektriksiz çamaşır makinesi derken birçok elektrikli cihazın alternatifinin tasarlandığına şahit olduk. Hatta yoksul bölgelerde kullanılmak üzere plastik şişelerle yapılan şu klima da oldukça dikkat çekmişti. En son, atık kilden yapılmış elektriksiz hava nemlendiricisine yer vermiştik. Bu defa da Yael Issacharov’un Nave isimli ödüllü tasarımı var sırada.

Nave, geleneksel soğutma sistemlerinden ilhamla tasarlandı

Yael Issacharov, hiç elektriğe ihtiyaç duymayan bir sistem tasarlayarak, yüksek enerji maliyetlerini karşılamaya mecbur olmadığımızı ortaya koyuyor. Aynı zamanda soğutma fikrine zamansız bir zarafet unsuru ekliyor. Tasarımda geleneksel Filistin soğutma sistemlerinden ve Mısır mimarisinden ilham almış. Aslında bu çözüm, bulunduğumuz coğrafyadan da aşina olduğumuz bir şey. Anadolu’da hala suyun toprak çömleklerde saklandığına ve suyun bu çömleklerde tam içilecek derecede soğuk kaldığına şahit olabilirsiniz.

Nave, pişmiş toprak (terakota) karolardan yapılmış seramik bir klima. Su akışı ile birleştiğinde, soğutma açısından etkili bir çözüm sunuyor. Projenin ana odak noktası, sistemin mekanı çevreleyen duvarlara uyarlanması. Su pişmiş toprakta hareket ederken, onu çevreleyen havanın ısısıyla çarpıştığında buhar haline geliyor. Isı emiliyor, suyu ve tüm sistemi soğutuyor. Böylece odanın havası doğal bir şekilde serinliyor. Bu klima yalnızca maliyet endişesini değil ekolojik suçluluk hissini ortadan kaldırıyor.

Nave özelleştirilebilir ve modüler bir sistem. Şekil ve kenarlar yerleştirilecek alana göre ayarlanabiliyor. Üniteler bağımsız ve monte edilebilir olduğundan bir binanın herhangi bir yerine takılabiliyorlar. Oldukça kullanıcı dostu oldukları ve çalışmaları için fazla bir şey yapmak gerekmediği belirtiliyor. Açılıp kapatılabiliyorlar, duraklatılabiliyorlar, sıcaklık ve nem ayarları kullanıcının tercihlerine göre değiştirilebiliyor. Nave, A’ Design Award’da bronz tasarım ödülü ve IDA Design Awards’da 2 adet altın ödül almış.

Nave’in üç farklı versiyonu bulunuyor. Bunlar: duvar karoları, bölmeler ve dikey soğutucu/totem olarak. Haberde gördüğünüz görseller, tasarım için hazırlanan render’lar. Henüz hayata geçirilmiş ve piyasaya sunulmuş bir ürün değil ne yazık ki.

Elektriksiz Klima Elektriksiz Klima

Görsel: Instagram