Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Birbirinden Bağımsız Motifleri Birleştirip Hareketlendiren Müzik Videosu

Birbirinden Bağımsız Motifleri Birleştirip Hareketlendiren Müzik Videosu

Páraic Mc Gloughlin, Weval’ın "Someday" adlı parçası için hazırladığı müzik videosunda dünyanın ve tarihin farklı köşelerinden alıntıladığı motifleri yan yana getirip hipnotik bir görsel deneyim sunuyor.

İrlandalı ressam, çağdaş sanatçı ve film yapımcısı Páraic Mc Gloughlin; gerçekliği soyutlayıp saykodelik görüntülere dönüştürdüğü deneysel videolarıyla dikkat çeken bir isim. Stilini ve yeteneğini, deneysel elektronik müzik yapan sanatçılar için çektiği videolarla da en güzel şekilde ortaya koyuyor. Örneğin geçtiğimiz yıl, bir otoyol üzerinde 19 saatlik tek plan çekim yaparak Max Cooper’ın Platonic isimli parçası için nefis bir video hazırlamıştı. Şimdi ise Weval’ın ikinci albümü The Weight‘ten Someday adlı parçası için yaptığı video var karşımızda.

Páraic Mc Gloughlin sessiz motifleri melodiye paralel kurguluyor

Páraic Mc Gloughlin, özellikle mimari ve iç mimari öğeleri ile altyapı öğelerine (yol, metro, tünel vb) yer vermeyi seviyor çalışmalarında. Böylece insanlık tarihine ve insan yapımı şeylerin dünyada nasıl bir iz bıraktığına odaklanıyor bir bakıma. Someday için yaptığı videoda da bunu açıkça görüyoruz. Gökdelen cepheleri, yürüyen merdivenler, rögar kapakları, fayans desenleri, kapılar, reklam panoları, yük konteynerleri, tarım arazisi sulama tesisleri ve tarihi yapıların kubbelerindeki süslemeler arasında melodiye paralel şekilde bağlantı kurarak baş döndürücü görüntüler ortaya çıkarmış. Hele kubbelerin zoetrop benzeri bir şekilde hareketlendirilmesi muhteşem olmuş.

Mc Gloughlin, yürüyen merdivenlerde olduğu gibi makro görüntüler de kullanmış, havadan çekilmiş doğa manzaraları da. Görüntülerin kaynağı ise kendi çektiği fotoğraflar, Google Earth ve telif hakkı olmayan buluntu görseller.

Parçayı defalarca dinleyen Páraic Mc Gloughlin, Weval ile birlikte videonun felsefi temalar üzerine kurulu soyut bir yolculuk olmasına karar vermiş. Bu temaları şöyle açıklıyor: “İnsanlık olarak nereye gidiyoruz, doğru yöne mi gidiyoruz? Yeryüzündeki varlığımız da gezegenin kendisi gibi narin. Hiçbir şey kesin değil; hayat bir anda daha iyi veya daha kötü yönde çarpıcı bir şekilde değişebilir. Elimizde olanı kaybetmekten korkabiliriz, ancak beklemeye çalışırız.”

Páraic Mc Gloughlin’i Vimeo kanalı ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo