Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sagrada Família 137 Yıl Sonra İnşaat İznini Aldı

Sagrada Família 137 Yıl Sonra İnşaat İznini Aldı

Gaudi’nin en önemli eserlerinden biri sayılan ve yapımı hâlâ devam eden Sagrada Família, 137 yıl süren izinsiz inşaat sürecinin ardından izin belgesine kavuştu.

Ünlü mimar Antoni Gaudi’nin 1926 yılında bir tramvay kazasında ölmesiyle yarım kalan Sagrada Família (Kutsal Aile) bazilikasının, izinsiz inşa hikayesine geçtiğimiz yıl yer vermiştik. Sagrada Família, Barselona yönetiminden izinsiz yapıldığı gerekçesiyle 136 yıl sonra ceza almıştı. Sonunda da Barselona yönetimine 10 yıl içinde 36 milyon € ceza ödemesine karar verilerek anlaşma sağlanmıştı. Bu gelişmenin üzerinden 1 yıl geçti ve tarihi yapı, 137 yılın ardından inşaat iznine kavuştu.

Sagrada Família, 7 yıl içinde tamamlanacak

Modern mimarinin öncülerinden Gaudi’nin en önemli eserlerinden biri sayılan ve yapımı hâlâ devam eden Sagrada Família, 4 milyon 600 bin Euro karşılığında inşaat iznini aldı. Bu yapı ruhsatı, yedi yıl geçerli. Bu da Antoni Gaudi’nin ölümünün 100. yıl dönümü olan 2026 yılına denk geliyor. Şehir planlamacısı Janet Sanz’ın yaptığı açıklamaya göre inşaatın bu 7 yıllık süre içinde bitirilmesi gerekiyor.

1882 yılında yapılmaya başlanan ve 1883 yılında Antoni Gaudi tarafından devralınan yapı, bitmemiş haliyle bile Barselona’nın ikonlarından biri. UNECSO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan bazilika, Barcelona’nın en çok turist çeken yapılarından.

Binanın 137 yıl boyunca inşaat iznini neden almadığı tam olarak bilinmiyor. Barselona’nın Katalonya bölgesindeki Sant Martí de Provençals tarafından projeye 1885 yılında verilen lisans, bu kasaba Barselona şehrine çekildiğinde geçersiz hale gelmiş. Gaudi projeye başladıktan 3 yıl sonra izin için başvurmuş ancak başvurusuna yanıt alamamış. Buna rağmen inşaata devam etmiş. Yakın tarihe baktığımızda ise İspanyol makamlarının yapının izni olmadığını ancak 2016’da fark edebildiğini görüyoruz.

Görsel: Bernard Gagnon, KarinKarin, moinefou


Bigumigu Yazarı
| GENEL