Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
24 Saatten Kısa Bir Sürede Tamamlanan 3B Baskı Ev

24 Saatten Kısa Bir Sürede Tamamlanan 3B Baskı Ev

Japon inşaat şirketi Serendix, 23 saat 12 dakika içinde "Sphere" isimli bu evi 3B olarak basabiliyor.

3B baskı inşaat şirketi Serendix, küreye benzer bir şekli olan Sphere adındaki bu 3B baskı evi ilk kez 2021’in başlarında tanıttı. Gelecekte bu evin yalnızca bir günde, düşük bir maliyetle inşa edilebileceğini vadediyordu. Bir yıl sonra şirket, bu hedefine başarıyla ulaştı.

Serendix, Avrupa standartlarına uygun ısı yalıtımına ve Japonya standartlarına uygun yüksek sismik performansa sahip

Şirket tarafından yapılan açıklamada, iskeletin yaklaşık 20 ton ağırlığında olduğu ve montajın 3 saatte tamamlandığı belirtiliyor. Su yalıtımı ve açıklıklar gibi detayların halledilmesi de, 23 saat 12 dakikaya dahil. Sonuç olarak, 24 saatte bir ev yaratma hedeflerine ulaşmış olduklarını vurguluyorlar.

sphere

Serendix, Japonya’da 3B baskılı bir ev gerçekleştiren ilk konut üreticisi olduğunun altını çiziyor. Sphere 20 tonluk betonarme bir çerçeveye sahip ve 10 m2’den daha küçük. Bu da onun Japonya’nın inşaat yönetmelikleri dışında bir yapı olmasını sağlıyor. Nervür takviyeli yapı, Avrupa standartlarına uygun ısı yalıtım performansına sahip. Ayrıca mühendisler, Japonya’daki yüksek sismik performans standartlarını da karşılamasını sağlamış.

Felaket sonrasında hızlı konut sağlama misyonu da var

Sphere, NASA 2015 3B konut yarışmasının galibi Japon mimar Masayuki Sono tarafından tasarlanmış. İlk inşaat Hyakunen Jutaku fabrikasında gerçekleşti. Serendix’e göre 24 saatten daha kısa sürede inşa edilebilecek bir tasarımın faydaları zaman ve maliyet tasarrufu ile sınırlı değil. Bu evin misyonu, bunun çok daha ötesinde. Şirket, büyük ölçekli bir doğal afet durumunda etkilenen bölgelere erken yardım ve konforlu bir barınma alanı sağlamak için şebekeden bağımsız teknolojiyi kullanmış. Bu arada maliyetin 3 milyon yen’in (yaklaşık 25.500 USD) altında olduğu belirtilmiş.

sphere serendix

Hızla yapılabiliyor olması ayrıca CO2’yi, yapı malzemelerinin israfını ve enerji tüketimini de azaltıyor. Şirket henüz iç mekanlarla ilgili bir görüntü paylaşmamış.

Bir başka etkileyici 3B baskı ev projesi için, topraktan yapılan geri dönüştürülebilir evlere göz atabilirsiniz.

sphere serendix

Görsel: Serendix